Почетна » Србија центар (СРЦЕ): Избегавање одговорности за фијаско косовске политике

Србија центар (СРЦЕ): Избегавање одговорности за фијаско косовске политике

од Други Пишу
0 коментар

Александар Вучић повлачењем људи из Српске листе из косовских институција, тим гестом који изгледа доста патриотски, заправо пере њихове биографије. Многи од њих имају доста деликатну биографију, од криминалне до политичке, они су ипак били у коалицији са приштинском влашћу све ове године, изјавио је лидер покрета Србија центар (СРЦЕ) Здравко Понош у интервјуу за данашњи број недељника Време.

„Вучићева експозитура на Косову, која се зове Српска листа, била је у коалицији са свима који су били на власти на Косову. Те биографије треба опрати и то се пере оваквим гестом. Питање је да ли ће то довести до онога што би он вероватно хтео, а то је боље позиционирање пред преговоре који предстоје“, рекао је Понош.

Он је оценио да Запад има проблем да косовског премијера Аљбина Куртија приволи да извршава обавезе које је Приштина преузела на себе, а један од начина да га приволи јесте да се мало затегне ситуација на северу Косова.

„Ако је неко одлучио да злоупотреби Србе на Косову подижући њихову невољу на још виши ниво, само да би дисциплиновао Куртија, онда је то страшно неодговорно. Међутим, не би било први пут да неко злоупотребљава Србе на северу; ове на југу су већ алалили, колико видим. Србе јужно од Ибра нико и не помиње, као и да нису важни. Зашто су њихове регистарске таблице мање важне него ове на северу“, запитап је Понош.

Он сматра да је кризу на северу добрим делом проузроковао Курти, својом неспремношћу да уради оно за шта има обавезу, али је свој допринос дао и Вучић, „који је пао у очај јер се убрзава динамика решавања косовског питања, а он је после 10 година, кад подвуче црту, све изгубио. Кад је дошао на власт, на Косову је било и Српске полиције и српског правосуђа и гласања на изборима Републике Србије. Сад ничег нема. То је резултат десет година Вучићеве косовске политике”.

“Сад покушава бар нешто да добије. Хтео би да ресетује стање и да га врати на оно из 2013…игра се ватром. У тој драматизацији постоји опасност да се ствари отргну контроли и да управљање конфликтом постане неизводљиво“, упозорио је Понош и додао како је “Вучић више пута дизао ботрбену готовост војске него што је Тито за цео живот”.

Говорећи о немачко-француском предлогу за решавање проблема између Србије и Косова, Понош је нагласио да је папир који је сада у оптицају много озбиљнији од оног који се појавио у „Албенијан посту“. “Није јасно који папир то Вучић није хтео да узме у руке, али Шолц тврди да је стигао званичан одговор Београда на тај документ, као и из Приштине”, каже Понош.

Он је додао да се у актуелном француско-немачко папиру „спомиње спремност да ће се поштовати све што је раније договорено, говорио се о томе да постоји заједничка европска будућност и Србије и Косова, да једни друге неће покушавати да представљају, да ће разменити дипломатске мисије“.

„Оно што је, уверен сам, најважније јесте да тај папир не подразумева признање Косова од стране Србије и улазак Косова у Уједињене нације“, казао је Понош.

Он је констатовао да је Косово мултигенерацијско питање, питање идентитета, не само територије.

„Тамо не могу да се направе епохални успеси. Политички и дипломатски успех јесте да се не изгуби то што је остало. А овој власти је изгледа најважнији задатак да не плати политичку цену за то што су изгубили. На то се све своди, увек се прави нека драма да би се прикрило шта су изгубили. Резултат Вашингтонског споразума јесте израелско признање Косова. То је био резултат седења на хоклици испред Трампа, тако је дат прилог Трамповој предизборној кампањи, а ми смо изгубили Израел на својој страни у погледу Косова“, напоменуо је Понош.

Упитан о превременим изборима у Београду, за које се нагађа да ће бити на пролеће следеће године, он је констатовао да без обзира шта би били Вучићеви разлози за превремене београдске изборе „да ли да се отресе потрошног Шапића или да направи матине за изборе 2024., тако што ће прекомпоновати опозицију, квазиопозицију и коалициону власт, на све ће утицати и динамика косовског расплета – што ће бити договорено и како ће народ то да квалификује, јер „Вучић ради истраживања јавног мњења практично на дневној бази и то је оно што га усмерава, а не дугорочни национални интерес”.

„Друга ствар су економска и енергетска криза. Економска криза је веома дубока и свеобухватна, захватила је целу Европу, али енергетска ће се видети голим оком и осетиће се у хладним становима врло брзо. Вучић је енергетику потпуно упропастио и ми смо дочекали европску енергетску кризу врло неспремни. Ако стање у енергетици буде имало ту динамику као што говоре стручњаци, онда то може да утиче и на друге ствари, попут одлуке да ли ће бити београдских избора. Ако само жели да се реши Шапића, има и других начина. У овом тренутку, ако бих се кладио, рекао бих да тих избора неће бити“, закључио је Понош.

Можда ти се свиди

Оставите коментар