Почетна » Србија централна земља у кинеској иницијативи „Појас и пут“

Србија централна земља у кинеској иницијативи „Појас и пут“

од admin
0 коментар

Премијери су разговарали о даљем унапређењу сарадње и стратешког партнерства две земље и констатовали да је у интересу обе земље даље продубљивање сарадње у свим областима.

Премијерка Ана Брнабић борави данас и сутра у дводневној посети Бугарској, поводом учешћа на Седмом самиту Кине и земаља Централне и Источне Европе, а у делегацији су и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар рударства и енергетике Александар Антић.

У разговору је оцењено да су политички односи две земље изванредни и да их карактерише свеобухватно стратешко партнерство, узајамно поверење и подршка.

Брнабићева је рекла да је састанак био веома добар, кратак и ефикасан, управо зато што две земље имају врло конкретне пројекте.

„Драго ми је што сам имала прилику да поново видим премијера Кине, први пут смо се видели у новембру 2017. такође на самиту 16 плус један. Имали смо добар, кратак и ефикасан састанак, зато што Србија и Кина имају велики број конкретних пројеката, тако да смо само брзо прошли кроз те пројекте, као и оне који ће бити потписани вечерас и сутра и оне које очекујемо да потпишемо до краја године“, истакла је премијерка.

Навела је да су то, пре свега, пројекти у области инфраструктуре, за наставак изградње деонице Коридора 11 од Прељине до Пожега, затим за реконструкцију и модернизацију пруге Београд–Будимпешта, као и модернизацију пруга од Београда до Ниша и Прешева, за шта ће бити потписан меморандум о разумевању.

Брнабићева је истакла да је Србија посебно поносна на трилатерални пројекат модернизације железничке пруге Београд–Будимпешта, који заједнички реализују Србија, Мађарска и Кина и који је први прекогранични пројекат у оквиру овог механизма сарадње.

Ту су и пројекти у области енергетике као што је изградња новог блока у Костолцу Б-3 снаге 350 мегавата, који се већ реализује, и предстојећа изградња топлодалековода између Обреновца и Београда, додала је премијерка Србије.

„Захвалила бих се на подршци, пошто откад смо укинули визе за грађане Кине, имамо скок од чак 180 одсто броја кинеских туриста у Србији“, рекла је премијерка Брнабић.

Брнабићева каже да је било речи и о културној сарадњи и да се очекује завршетак српског културног центра у Пекингу и завршетак кинеског културног центра у Београду.

Заинтересованост за РТБ „Бор“ и „Икарбус“

На питање о РТБ „Бору“, Брнабићева је рекла да је кинеска компанија „Зијин“ изразила заинтересованост да учествује на тендеру за избор стратешког партнера за РТБ „Бор“.

„Надамо се да ће то бити завршено до краја ове године и да ће они дати добру понуду. Пренела сам наду премијеру Кине да ће та компанија учествовати са добром понудом, јер нам је потребан добар стратешки партнер, а они јесу јака компанија“, рекла је премијерка.

Брнабићева истиче да су две кинеске компаније заинтересоване за стратешко партнерство у „Икарбусу“ и да би волела да кренемо са производњом електричних аутобуса у Србији.

Како је рекла, кинески премијер је изразио задовољство односима Кине и Србије и нагласио да је Србија централна земље у оквиру иницијативе „Појас и пут“.

Такође, изразио је задовољство чињеницом да две земље имају велики број конкретних пројеката.

Брнабићева је поручила да ће Србија наставити континуитет политике пријатељства.

Председница Владе је нагласила да је она лично упутила Писмо о заинтересованости за приступ Србије Азијској инфраструктурно-инвестиционој банци.

Челично пријатељство између Кине и Србије

Председница Владе је захвалила кинеском премијеру на недвосмисленој подршци Кине по питању Косова и Метохије, посебно унутар УН и других међународних организација.

Кинески премијер Кећанг нагласио је да је та подршка константна и неупитна и да је пријатељство између Кине и Србије челично.

Брнабићева је рекла да је ово можда први форум 17 плус 1, пошто први пут и Грчка учествује у том механизму и да је то добро што има и нових учесника јер је то прилика и да се разговара на том скупу и о додатном инфраструктурном и енергетском повезивању у региону.

Очекује се потписивање Меморандума о разумевању о заједничком формулисању плана билатералне сарадње Кине и Србије у оквиру иницијативе „Појас и пут“, Меморандума о разумевању о заједничкој подршци изградње Индустријског парка за воће и поврће и Комерцијалног уговора о модернизацији и реконструкцији мађарско-српске железничке везе на територији Републике Србије на деоници Нови Сад – Суботица – државна граница (Келебија).

Брнабићева са потпредседником Владе Белорусије

Председница Владе Србије разговарала је и са првим потпредседником Владе Белорусије Василијем Матјушевским о унапређењу сарадње две земље, а саговорници су закључили да су односи двеју земаља пријатељски и без отворених питања.

Како је саопштено из Владе Србије, састанку је присуствовала и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

„Србија је изузетно захвална на чврстој подршци коју Белорусија даје очувању територијалног интегритета и суверенитета наше земље“, нагласила је Брнабићева.

Саговорници су оценили да Србија и Белорусија имају интерес за јачање сарадње у многим областима, а пре свега у економији.

У 2017. години, обим спољнотрговинске размене две земље износио је 103,5 милиона долара, што је повећање од 30,2 одсто у односу на 2016. годину, док је у првих пет месеци 2018. године обим спољнотрговинске размене порастао за 5,5 одсто у односу на исти период претходне године и износи 43,8 милиона долара, што говори да спољнотрговинска размена и даље расте.

На састанку се разговарало о сарадњи у области пољопривреде, науке и просвете.

Брнабићева и Матјушевски сложили су се да је сарадња Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе изузетно важан механизам сарадње који ће додатно ојачати и убрзати укупан економски развој свих земаља које у томе учествују, пише у саопштењу.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар