Почетна » Србија на челу Форума за безбедност ОЕБС-а

Србија на челу Форума за безбедност ОЕБС-а

од admin
0 коментар

Регион се, указао је министар Дачић, суочава с бројним изазовима, као што су растућа радикализација и тероризам, кретања миграната и избеглица, злоупотреба информационо-комуникационих технологија и кријумчарење људи, дроге и оружја, који угрожавају укупну безбедносну ситуацију у Европи.

„Док ОЕБС и даље трага како најбоље да одговори на те изазове, јасно је да се с њима успешно може суочити само кроз заједничке напоре држава учесница“, рекао је Дачић.

У вези са структуралним дијалогом, који је покренут да би се побољшало разумевање актуелних и будућих изазова у региону ОЕБС-а, изразио је наду да ће га „државе учеснице прихватити као метод за деескалацију тензија“, и најавио за октобар специјални заједнички састанак Форума и Сталног савета ОЕБС на ову тему.

Дачић је рекао да ће током председавања Форумом Србија наставити напоре за повећавање заступљености жена у оружаним снагама, с посебним фокусом на улогу сектора одбране у примени резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација о женама, миру и безбедности.

Током српског председавања Форумом, расправљаће се и о контроли конвенционалног наоружања и мерама за изградњу поверења и безбедности; регионалним напорима за сузбијање незаконите трговине стрељачким и лаким наоружањем; помоћи снага безедности цивилним властима у мигрантској кризи и улози парламената у контроли оружаних и снага безбедности.

Посебан састанак биће посвећен пројектима ОЕБС-а у области стрељачког и лаког наоружања и залиха конвенционалне муниције.

Србија ће председавати Форумом за безбедносну сарадњу ОЕБС-а до краја године.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар