Почетна » „Србија нема довољно воде за пиће, а власт пројектује руднике тамо где ње има највише“

„Србија нема довољно воде за пиће, а власт пројектује руднике тамо где ње има највише“

од Други Пишу
0 коментар

Одборник Крени-промени у Скупштини Београда и доцент Шумарског факултета Александар Анђелковић изјавио је данас да је Србија сиромашна када је реч о води, а да власт пројектује руднике тамо где има највише воде и тиме уништава будућност водоснабдевања.

Анђелковић је у саопштењу истакао да је Србија земља са мало падавина – са 750 милиметара по метру квадратном, као и да се у Србији формира око 1.500 до 1.700 метара кубних годишње по становнику, док се потребним сматра 2.300 до 2.500 метара кубних воде по становнику.

Анђелковић је додао да је вода лоше распоређена, односно да је има најмање у деловима у којима је најпотребнија – у Војводини, Шумадији и Поморављу, где је има мање од 500 метара кубних по становнику.

„Уместо одговорног располагања најважнијим ресурсом у 21. веку – водом, народ који је суочен са несташицама и свакодневним рестрикцијама у већем делу земље, бори се против белосветских корпорација и домаће колаборантске власти да сачува за будуће генерације овај елементарни ресурс за живот“ рекао је Анђелковић.

Према његовим речима, басен Дрине омогућава изградњу фабрике воде којим би се снабдевала читава Војводина, а власт уместо тога нуди рудничку јаловину, арсен, концентровану сумпорну киселину.

Анђелковић је истакао да ће отварање рудника у таквом месту дефакто угрозити будуће водоснабдевање земље.

„Ни једном руднику није место на водоизворишту“ поручио је Анђелковић.

Aleksandar Anđelković Foto: N1

ФоНет/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар