Почетна » Србија поново устала против насиља, Београђани испред Пинка узвикивали „Убице“, Митровића чували „момци у црном“

Србија поново устала против насиља, Београђани испред Пинка узвикивали „Убице“, Митровића чували „момци у црном“

од Други Пишу
0 коментар

У Београду и још 15 градова Србије јуче се одржани протести против насиља. У престоници су грађани окупљање завршили испред ТВ Пинк, где су узвикивали „убице“ и „лопови“.

У Београду су се грађани, традиционално окупили испред Скупштине, где су уследили говори.

Смиљан Бањац, спортски коментатор, обратио се окупљенима на протесту у Београду, рекавши да су масовне трагедије које су се десиле у Србије биле аларм за буђење, али да то власт није схватила.

На скупу у Београду говорила је и Бојана Новаковић.

Између осталог, она је поручила да је насиље нормализација агресије према женама, деци и слабијем. На крају је поручила да „све мора да стане“.

Испред Скупштине је одјекнуо говор Емилије Миленковић, студенткиње ФПН из Београда.

„Моје име је Емилија, мој отац није председник, моја тетка не живи у Канади и мој брат није директор неке велике фирме. Више од пола мог живота на власти је СНС… Слушајући о страшним дешавањима деведесетих, двехиљадитих, питам се када ћемо да скинемо ауторитарне вође на први знак репресије – када ћемо да схватимо шта је демократија и када ћемо да научимо из сопствене историје? Одговор је логичан – то ће се десити када ми, млади, изађемо на улицу. Али шта ова власт ради тим младим и гласним људима, недавно су мнистар Александар Мартиновић и државни секретар Ђорђе Дабић на друштвеним мрежама и у Скупштини таргетирали нашег друга и стуента Павла Цицварића и његову породицу. Али прекјуче су овде, испред скупштине, студенти извиждали све оне који нису осудили ове нападе“, навела је она.

Шетња до Пинка

Грађане који су стигли испред ТВ Пинк сачекала је велика застава Србије, којом се зграда практично била сакривена.

Испред зграде је било распоређено приватно обезбеђење, а виђени су тетовирани младићи, обучени у црно. Неки су били и маскирани.

Зграду телевизије Пинк, потом су прекриле слике Андрее Бојанић, коју је аутомобилом усмртио Александар Митровић, син власника телевизије „Пинк“ Жељка Митровића, као и лидера грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ Оливера Ивановића, који је убијен само неколико месеци након емитовања спота о њему на овој телевизији.

Лажни патриотизам

„Пинк и СНС крију крију се иза лажног патриотизма“, рекао је за Нова.рс шеф посланичке групе Зелено-леви клуб-Не давимо Београд Радомир Лазовић о застави на згради телевизије Пинк.

„Сакривање Пинка иза заставе Србије, то није Србија. То је нешто што је штетно за Србију. Са друге стране исто ради и СНС, они се сакривају иза неког лажног патриотизма, а то нема никакве везе ни са патриотизмом ни са симболима Србије. То је једна криминална хоботница која је исисала из наше државе и друштва све што је добро и ставља у џепове СНС и њима блиских људи“, закључио је Лазовић.

Жељко Митровић о протесту

Власник ТВ Пинк Жељко Митровић огласио се после протеста испред његове телевизије. Он је написао на друштвеној мрежи Твитер да је „отказао свој наступ“ због, како је рекао, фијаска протеста.

„Због потпуног дебакла и фијаска протеста и броја окупљених људи испред Пинка, прецизно пребројано 1986 људи, ДЈ Жеx је отказао свој наступ, али и не бих пустио свих 150 хиљада вати снаге озвуке због пацијената и беба у болницама у окружењу! П.С. Тужно је за политичке организаторе кад се протести сведу на мањи број људи у односу на просечну акцију у Лидлу“, написао је Митровић на Твитеру.

Протест у Београду завршен је повицима, након чега су се грађани разишли.

Протести широм Србије

Осим у Београду, грађани су шетали у Смедереву, Суботици, Крагујевцу, Лесковцу, Шапцу, Зрењанину, Пироту, Врању, Жагубици, Краљеву, Куршумлији, Јагодини, Прокупљу и Темерину.

Због јаког невремена протест је одложен у Нишу.

Крагујевчани су блокирали раскрсницу код Заставиног солитера која се налази на магистралном правцу Крагујевац Краљево. Током протестне сетње чују се пиштаљке и повици „Уаа“ и „Вучићу одлази“.

У Краљеву су протести одржани осми пут.

Организатори скупа били су Локални фронт и градски одбор „Срце“ који су позвали своје симпатизере да изађу на улицу.

На скупу су говорили Весна Сеничић наставница српског у краљевачкој Гимназији, а после чега ће почела и протестна шетња кроз централне улице, а онда је уследила блокада раскрснице код „Мале пијаце“.

У свим градовима протести су завршени мирно.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Андрија Лазаревић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар