Почетна » Србија пресудила: Војска Србије мора да плати 32 милиона фирми са Косова

Србија пресудила: Војска Србије мора да плати 32 милиона фирми са Косова

од admin
0 коментар

Шта стоји у преамбули Устава Србије? Да је Косово Србија? Аха, добро. Онда албанска фирма с Косова тужи Војску Србије и Уставни суд Србије пресуди у корист Албанаца. А ко је заступао Албанце у спору? Па Србин, ко други? Тако је приштинско предузеће „Бучај“, чије је магацине са храном Војска Србије испразнила у јуну 1999, добило спор против Министарства одбране, како пише „Блиц“. Српско Министарство овој фирми мора да исплати 32,47 милиона динара одштете.

Одузету робу суд третирао као ратни плен

Занимљиво је да је компанију „Бучај“, која је по речима Хашима Тачија међу онима „које су највише дале косовској привреди“, у поступку против Србије заступао адвокат из Ниша, иначе бивши припадник Војске Србије.

Ово предузеће је тужило Србију у марту 2004, тражећи накнаду за робу коју је Војска током ратних дешавања узела из магацина у Спортско-пословном центру „Боро и Рамиз“ у Приштини, тврдећи да није био у питању јавни интерес, већ ратни плен и повреда имовинских права припадника албанске мањине. Фирма је захтевала девет милиона динара, али је Трговински суд у Нишу 2007. одбацио захтев наводећи да је потраживање застарело, јер је рок за подношење захтева за накнаду штете био три године.

Суду су приложени и записници финансијске полиције из тог времена, по којима је овај орган Војсци издао заплењену робу. Она је одузета у складу са уредбом тадашње СРЈ којом су грађани били у обавези да за потребе одбране земље предају складишта хране.

Виши трговински и Врховни суд потврдили су 2008. ову пресуду. Међутим, „Бучај“ је случај добио пред Уставним судом Србије у марту 2011, када му је призната повреда права на имовину и начела забране дискриминације мањина. По том основу, пресуда Трговинског суда преиначена је пресудом Привредног апелационог суда у јесен 2013. На крају, пре месец дана, овај суд је издао решење о наплати новца са рачуна Војне установе „Дедиње“. До цифре од 32,47 милиона дошло се тако што је на вредност одузете хране, а то је 2,47 милиона, обрачуната затезна камата почев од јуна 1999. године.

Министар Гашић потврдио је да је Војска изгубила спор.

– Откуд вам то? Јесте, тачно је, и није ништа ново. Ми ионако више од казни и судских спорова из периода од 2000. до 2012. не можемо да дигнемо главу. Војска је 2011. и 2012. године исплатила по 2,5 милијарде у те сврхе, 2013. 1,4 милијарду и 2014. 650 милиона динара. Смањујемо то коначно, зато што правници у Војсци више не могу да се понашају по систему „Има војска пара, нема везе!“, рекао је за „Блиц“ министар одбране Братислав Гашић.

Блиц/Вести онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар