Почетна » Србија Срце: Преиспитати све урбанистичке планове који су против интереса Београђана

Србија Срце: Преиспитати све урбанистичке планове који су против интереса Београђана

од Други Пишу
0 коментар

Актуелна београдска власт на челу са градоначелником Шапићем свесно је створила могућност да се атрактивно градско земљиште у потпуности стави у функцију сумњивог капитала и грађевинске мафије. Брзим изгласавањем у Скупштини новог Закона о планирању и изградњи и одлагањем усвајања Генералног урбанистичког плана Београда (ГУП) створен је правни вакуум за реализацију накарадне СНС/СПС визије развоја Београда – изградити што више квадрата на што мањем простору, не марећи за инфраструктуру и квалитет живота становника.

Предлог ГУП више је него нефункционалан када је у питању квалитет живота у престоници, а изградња комуналне и саобраћајне инфраструктуре у потпуности је занемарена. Неприхватљива је у том смислу и изградња метроа, који би био у функцији насеља „Београд на води“, а не већине Београђана, као и пројекта изградње националног стадиона и сајма за потребе Еxпо изложбе 2027. године. Али ни такав није усвојен, јер је требало искључити грађане и њихове интересе из читавог процеса. Како би створили привид легалности у створеном правном вакууму, надлежни су се позивали на други документ по важности – План генералне регулације, али и на појединачне урбанистичке пројекте. Оно што се стварно дешава у овом поигравању са владавином права је прилагођавање “инвеститорској градњи”, а насупрот интересу и потребама већине грађана.

Поједини делови ових докумената нижег реда неконзистентни су у текстуалном и графичком делу, те са правом стварају бојазан од намере да буду погрешно и злонамерно тумачени и злоупотребљени. Примери таквих намера свакодневно се појављују у јавности – последњи су идеја да се сруши зграда Поште на Савском тргу и парк код хотела Бристол.

Србија Центар се на сваки могући начин залаже да се преиспитају сви урбанистички планови и на њима заснована решења која су против интереса Београђана. Београдом више никада не сме да управља политичка клика спрегнута са организованом групом власника сумњивог капитала. Београд заслужује правду и достојанствен живот!

Можда ти се свиди

Оставите коментар