Почетна » СРБИМА ЈЕ НАЈБЛИЖА РУСИЈА, АЛИ БИ ПРЕ ЖИВЕЛИ У ЕУ И АМЕРИЦИ! Ево шта кажу подаци најновијег истраживања у Србији

СРБИМА ЈЕ НАЈБЛИЖА РУСИЈА, АЛИ БИ ПРЕ ЖИВЕЛИ У ЕУ И АМЕРИЦИ! Ево шта кажу подаци најновијег истраживања у Србији

од admin
0 коментар

На питање ко су међу српским политичарима најбољи заступници европских идеја и вредности, скоро половина испитаника је одговорила да је то Александар Вучић, затим Зорана Михајловић, Борис Тадић, па Бојан Пајтић

Рејтинзи политичких странака у Србији су стабилни и нема већих промена у односу на претходни период, па тако Српска напредна странка има подршку 51 одсто оних који би изашли на изборе, док би цензус прешле и Социјалистичка партија Србије 8у коалицији с ПУПС и ЈС), Демократска странка и Српска радикална странка, показало је истраживање Фактора плус.

Новембарско истраживање је показало и да грађани Русију доживљавају као државу која је у политичком смислу најближа Србији, али да би, ипак, пре живели и радили у некој земљи ЕУ или САД, као и да се не осећају угрожено после терористичких напада у Паризу.

Аналитичар Дејан Вук Станковић рекао је на конференцији за новинаре да СПС подржава 8,7 одсто грађана, ДС и даље има стабилну подршку од 6,5 одсто, док подршка СРС-у од 6,2 одсто показује да после повратка лидера Војислава Шешеља из Хага та странка сигурно прелази цензус. Занимљиво је да раст рејтинга бележи и Партија удружених пензионера Србије (ПУПС). Коалициони партнер СПС-а повећао је рејтинг са 3,2 на 3,3% што би, уз гласове Јединствене Србије овој коалцији донело запажене резултате на евентуалним изборима.

Реалне изгледе да пређу цензус имале би и две коалиције – ДСС и Двери, као и СДС и ЛДП.СДС

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Кад би избори у Србији били одржани у следећу недељу, на њих би изашло око 51 одсто грађана, рекао је Станковић и додао да је чврсто опредељених бирача око 35,5 одсто.

Политичар са највећим поверењем грађана је Александар Вучић, а следе Томислав Николић, Ивица Дачић и Бранко Ружић, рекао је Станковић, који је додао и да хаотичност политичке и јавне сцене у Србији може да допринесе смањеном ниову партиципације грађана у политичком животу.

Истраживање је показало да грађани Србије, око 48 одсто, Русију перципирају као државу која је у политичком смислу најближа Србији, за разлику од САД и ЕУ.

Међутим, већи број грађана би живео и радио у земљама ЕУ и САД, него у Русији, јер земље запада виде као место у којем постоје веће могућности за бољи живот и посао.

Hram Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi. Foto: Flickr/Ana Paula Hirama, Tanjug/AP/RIA Novosti

Кад би могли да бирају страну фирму у којој би радили у Србији, највећи број грађана, њих 37 одсто, определило би се за немачку компанију, следе компаније из САД, Русије, Јапана, Велике Британије…

На питање ко су међу српским политичарима најбољи заступници европских идеја и вредности, скоро половина испитаника је одговорила да је то Александар Вучић, затим Зорана Михајловић, Борис Тадић, па Бојан Пајтић.

Кад је реч о доприносу развоју добрих односа са Русијом, грађани и у том случају виде Вучића као најзаслужнијег, потом председника Србије Николића, лидера СПС и првог потпредседника владе Дачића, док 12 одсто испитаника одговара да је то Санда Рашковић Ивић.

Foto: AP/Tanjug

Грађани Србије се, показало је истраживање, после терористичких напада у Паризу не осећају угроженије, јер не сматрају да је Србија примарна мета исламских фундаменталиста.

Тако и на питање да ли би подржали већа будзетска издвајања за безбедносне снаге у циљу заштите од терориста, 67 одсто одговара са не, док само шест одсто испитаника сматра да је то потребно.

Истраживање је рађено методом телефонске анкете, на 1.200 испитаника у Србији, без Косова и Метохије, у периоду од 24. новембра до 30. новембра. На конференцији за новинаре Фактора плус речено је и да ће та агенција убудуће радити истраживања у државама у региону.

Телеграф.рс / Тањуг

Можда ти се свиди

Оставите коментар