Почетна » Срце: Дебеоградизација Београда

Срце: Дебеоградизација Београда

од Други Пишу
0 коментар

Вест да је Пословна кула „ГЕНЕX“, тзв. Западна капија Београда, споменик културе од 2021. и један од симбола Београда и Новог Београда продата из трећег пута за 2,4 милијарде динара отворила је још једном оправдану сумњу у начин функционисања и управљања значајним градским симболима од стране ове градске власти на челу са градоначелником Александром Шапићем.

Наиме, крајем 2020. године градски челници су такодје на сличан начин, на тзв, јавном надметању продали два значајна симбола Београда, Центар „Сава“ и Палату „Београд“.

Центар „Сава“ продат је тек из трећег покушаја – на претходна два тендера почетна цена је била 27,4 милиона евра, односно 21,9 милиона евра, али није достављена ниједна понуда. Тек из трећег покушаја, “ДелтаХолдинг” је понудом потврдила спремност да прихвати цену од 17,5 милиона евра и тако постане власник центра.

Други пример је продаја чувене “Београдјанке” која је након 46 година из другог покушаја постала власништво компаније “Марера Пропертиес”, за износ од 16,5 милиона евра, што је за четири милиона ниже него приликом првог, неуспелог оглашавања.

Приликом обе ове наведене продаје, стручна јавност је заузела јасан став да су оба значајна градска објекта продата за цену која је доста ниска обзиром на њихов положај, значај и површину, што је веома чудно, а додатну сумњу изазивао је и податак да се на тендеру појавиљивао увек само један купац, који је на крају постао и власник објекта.

Овог пута, приликом продаје “Генеx” куле, владајући СНС “реал естате” експерти направили су значајан помак у обесмишљавању продаје путем јавног надметања. Наиме, први пут су Генекс кулу нудили за две милијарде динара, други пут за 1,46 милијарди динара и оба пута није било заинтересованих, иако је цена пала са 16 на 11 милиона евра. Коначно, за треће јавно надметање одредјена је цена од нешто више од 834 милиона динара, или 7 милиона евра. Поред тога, овог пута обезбедили су надметање седам “купаца”.

Кула “Генеx” је продата за 2,4 милијарде динара или око 20 милона евра фирми “Еурека бар д.о.о.”, што је 20% више од понудјене цене на првом тендеру, чак 13 милиона евра више од почетне цене на јучерашњем јавном надметању.

Чудни су путеви којима симболи Београда постају симболи приватне моћи у граду под влашћу СНС. Владавина СНС у главном граду остаће запамћена по дебеоградизацији Београда. Шапићевих првих пар месеци на власти у Београду, Београдјани ће памтити по томе што су остали без још једног симбола свога града

Можда ти се свиди

Оставите коментар