Почетна » СРЦЕ Гроцка: Режим намерно уништава српског домаћина

СРЦЕ Гроцка: Режим намерно уништава српског домаћина

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Како се наводи у саопштењу СРЦЕ Гроцка, село Удовице, једно од најпознатијих воћарских крајева, суочава се са озбиљним изазовима који прете опстанак пољопривредних произвођача.

  • Иако се село може похвалити кванташком пијацом и бројним хладњачама, попут Делтине и Енне фруит, ситуација на терену указује на алармантно стање.
    Обиласком села налетели смо на откупно место где је цена била понижавајућа за пољопривреде произвођаче. Цена откупа брескве је 18 динара а јабуке 12 динара.
    Груба анализа колико кошта, на пример, произвести килограм јабуке по хектару:
    -ђубрење и хемијска заштита око 300.000 динара.
    -агротехничке мере око 200.000 динара.
    Јабука даје род тек после 4 године. Ако узмемо да је род био 50 тона, произвођач ће зарадити око 100.000 динара тек након четири године. У овој анализи нисмо рачунали цену саднице и одржавање 4 године где није било приноса.
    Овај неодрживи однос према пољопривредним произвођачима указује на систематско уништавање српског села. Многи се питају да ли је циљ овакве политике да се Србија претвори у рудник, док се храна увози.
    Очигледно је да су хитне мере неопходне како би се заштитили пољопривредници и осигурао опстанак села попут Удовица, која су од виталног значаја за српску пољопривреду и прехрамбену сигурност, навео је Никола Ђурђевић из СРЦЕ Гроцка.

Можда ти се свиди

Оставите коментар