Почетна Политика СРЦЕ: Министарство просвете пало на матури

СРЦЕ: Министарство просвете пало на матури

од Други Пишу
0 коментар

Министарство просвете се на неодговоран и на некомпетентан начин припрема за увођење државне матуре за ученике средњих школа. Неспремни и необавештени су и наставници и родитељи али и ученици којих се то највише тиче. Цела организација и припрема до сада је рађена хаотично и збуњујуће, што је додатно оптеретило наставнике а потрошена је велика сума новца.

Одбор за образовање покрета СРЦЕ подржава увођење државне матуре за ученике завршних година средњих школа. Међутим, чланови Одбора сматрају да ће предвиђена организација државне матуре, која је готово идентична организацији „мале матуре“, довести до сличних проблема већ виђених на малој матури. Појављивању тестова код матураната пре самог матурског испита, неједнаког оцењивања идентичних одговора и масовног преписивања током матурског испита.

Чланови одбора сматрају да је неопходно обезбедити да током матурског испита у школама дежурају наставници који нису повезани са школом у којој дежурају, који живе на удаљености од најмање 100 километара од седишта школе у којој дежурају, као и да током испита из математике, физике, хемије и биологије дежурају наставници који предају језике и друге предмете из области хуманистичких наука, односно да током полагања српског и других језика дежурају наставници који предају природне науке.

У циљу спречавања различитог вредновања идентичних одговора, Одбор предлаже да се на матурском испиту нађу само питања са понуђеним одговорима као и да се бодовање тестова обавља централизовано скенирањем тестова.

СРЦЕ захтева продужетак рокова за припрему матуре, укључивање већег броја стручњака али и представника родитеља и ученика у процес планирања. Позивамо Министарство просвете да ради у корист ученика и запослених у образовању, а не да им буде сметња.

Одбор за образовање покрета СРЦЕ

Можда ти се свиди

Оставите коментар