Почетна » СрЦе Нови Београд: ЗАПРАШИВАЊЕ КОМАРАЦА КАО НАУЧНА ФАНТАСТИКА

СрЦе Нови Београд: ЗАПРАШИВАЊЕ КОМАРАЦА КАО НАУЧНА ФАНТАСТИКА

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Како се наводи у саопштеwу СРЦЕ, Нови Београд, ископавање литијума очигледно није једини начин на који власт ради против интереса својих грађана.

  • Власт наставља да одлаже свеобухватно и системско запрашивање комараца, водећи бригу више о њима него о сопственим грађанима. Велико запрашивање, на целој територији Београда, најављено је још крајем јула. Међутим, грађани новобеоградских насеља нису приметили да је запрашивања заиста и било. А чак и да јесте, то би значило да су целу територију Новог Београда, за две недеље, запрашивала свега два до три возила.
    Сваке године надлежни органи објашњавају да нису могли успешно извести акцију запрашивања, у марту због високог водостаја, а у летњим месецима због високих температура. Запрашивање комараца је посао Градске чистоће која би свакако морала да направи студију и план запрашивања, који укључује и неповољне временске услове. Такође постоји доста стручњака, професора који се баве овом тематиком и свакако је потребно консултовати се и са њима.
    Поред наведеног, веома је важно испитати и инсектициде који се користе за запрашивање, будући да се знатан део грађана жали на јаке алергијске реакције од уједа комараца, који јесу били изложени запрашивању али су, услед мутација, на инсектициде очигледно стекли отпорност.
    Надлежни нам сваке године објашњавају да постоје три врсте комараца које су заступљене код нас, као и могућност да уједом заражени комарац може да пренесе грозницу западног Нила. Сваког лета грађани имају бојазан да ће се разболети и завршити на инфективној клиници. Обавеза власти да отклања опасности по здравље људи и животну средину, не може се вршити застрашивањем грађана, већ адекватним превентивним мерама надлежних органа, као што је горе поменуто запрашивање.

    Дакле, након бројних неповољних климатских услова, као изговора власти за необрачунавање с комарцима, сада, када смо коначно у дефициту са кишом, комарци не само да су наставили своју офанзиву него су добили подршку у виду амброзије, и сад наступају заједно у тандему. Тако да су грађани Новог Београда, посебно они који живе поред реке, уместо решења, добили два проблема. О грађанима који су алергични на амброзију, да не говоримо. Која је сврха живети близу шеталишта поред реке када на њима, током летњих месеци, могу да вас дочекају само амброзија и комарци?
    Позивамо надлежне власти да се озбиљно позабаве овом тематиком. Да консултују струку. Да отпочну с редовним запрашивањем комараца, без континуираног правдања неповољним временским приликама, наводи се још у саопштењу.

Можда ти се свиди

Оставите коментар