Почетна » СРЦЕ ПОДРЖАВА ЗАХТЕВЕ РУДАРА

СРЦЕ ПОДРЖАВА ЗАХТЕВЕ РУДАРА

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Покрет СРБИЈА ЦЕНТАР у потпуности подржава захтеве рудара ЈП Подземна експлоатација угља Ресавица. Повећање зарада и висине топлог оброка рудара су више него оправдани захтеви.

Постављају га радници који спадају у групу радника који свакодневно ризикују свој живот на радном месту, радећи с опремом која је више музејског карактера него карактера средства за рад, у радним условима који су катастрофални и крајње не безбедни.

Захтев рудара је и да рудник „Соко“ настави са радом. Захтева се одговор Министарства рударства и енергетике да ли је реално да ни после 9 месеци од несреће у руднику „Соко“ када је погинуло 8 рудара, а 20 је повређено, нису утврђени узроци несреће. Поставља се питање шта је утврдила контрола безбедности за рад и услове рада у овом руднику и које су мере предузете да се сличне несреће не понове.

Није нормално да у ситуацији када је енергетски сектор у Србији у потпуном колапсу да се игноришу захтеви рудара и намерно терају у штрајк. На рударским платама се штеди, а истовремено се галантно плаћају консултантске услуге Норвешке фирме, без јавне набавке, уз „строго поверљив“ статус уговора. Неће нам струју направити консултатнти, а не би нам ни требали да СНС кадрови нису уништили ЕПС.

Предвиђено повећање плата рудара од 4,1% за 2023. годину, на плату која је мала, а инфлација астрономска,  је срамотно али очекивано. Довољно је погледати усвојени буџет Републике Србије за 2023.годину, јасно се виде приоритети ове  Владе, јер истим буџетом  више него дупло средстава опредељује се  Министарству унутрашњих послова него Министарству рударства и енергетике.

Можда ти се свиди

Оставите коментар