Почетна » Срце: СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК У НАПРЕДЊАЧКИМ РАЉАМА

Срце: СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК У НАПРЕДЊАЧКИМ РАЉАМА

од Други Пишу
0 коментар

Јавно предузеће Службени гласник, један од најугледнијих издавача у Србији, познат по публиковању научних монографија и стручних књига реномираних аутора, постало је напредњачки Елдорадо. Попут многих јавних предузећа која су постала партијски ухљеби и жаришта клијентелизма ни ЈП Службени гласник није изузето из ланца малверзација овог режима.

Напредњачки клептократски режим обилато користи државне ресурсе (државне институције и јавна предузећа) зарад остварења ужегрупних интереса и сопствене политичке промоције. Емпиријски доказ за то је и случај ЕПС, за чији крах нико не сноси одговорност, а тужитељке које откривају неправилности у његовом пословању бивају изложене политичкој шикани. Последица наведеног је наношење енормне финансијске и пословне штете датим предузећима као и урушавање њиховог кредибилитета.

Илустративан пример наведеног механизма представљају јавне набавка ПИО фонда РС за услуге штампања Водича за пензионере и коверти за отпрему штампаног материјала (Водича). Услуга штампања водича за пензионере (редни број 7. у годишњем Плану набавки ПИО ЈН – уговор закљуцен 27.01.2023) износи 79.084.800,00 динара са ПДВ. Трошкови коверти за отпрему штампаног материјала (редни број 98 у годишњем Плану набавки ПИО ЈН – уговор закључен 01.02.2023.) износе 10.880.000,00 без ПДВ. За ове наведене набавке, у преговарачком поступку без објављивања јавног позива утрошено је 76.784.000,00 динара без ПДВ, односно 92.140.800,00 динара са ПДВ, тј. око 788.000 ЕУР. Услуга штампања Вучићевог Водича за пензионере, у тиражу од 1.600.000 примерака, по уговореној цени од 49,43 дин по примерку је неоправдано ниска цена за око 20 пута (2000 %). Ова цена је знатно нижа од просечне реалне цене штампања овакве врсте публикације, која код штампарских фирми износи око 800-900 динара по примерку.

Дакле, Службени гласник је по диктату Владе РС, а на основу „предлога“ Министарства за рад, у циљу промовисања Вучићеве наступајуће којекуда Србијом турнеје, директно доведен у пословни губитак. Вучићеву промоцију међу пензионерима, као увертиру у најављену турнеју, у износу од 788.000 ЕУР платили су порески обвезници и корисници пензија, из њиховог фонда. Водич за пензионере је улазница за генералну пробу Вучићеве турнеје под називом „Народни покрет за државу“, којом жели да пилатовски опере руке од одговорности за лоше вођену косовску и сваку другу политику.

Можда ти се свиди

Оставите коментар