Почетна » СРЦЕ: ШТА НЕ ПЛАТИШ НА МОСТУ, ПЛАТИЋЕШ НА ЋУПРИЈИ

СРЦЕ: ШТА НЕ ПЛАТИШ НА МОСТУ, ПЛАТИЋЕШ НА ЋУПРИЈИ

од Други Пишу
0 коментар

У нашем народу је позната изрека „Шта не платиш на мосту, платићеш на ћуприји!“ И то, по правилу, скупље и много непријатније. Чини се да смо, када је енергетски сектор у питању, у суманутом бежању од моста, стигли до ћуприје. А ћуприја килава, трошна, пуна рупа, а опет ваљало би је прећи. Па се сада властелини сити баве тиме како народу објаснити да смо баш желели да идемо на ћуприју, а и да ћуприја није тако лоша као што изгледа.

Али доста метафора. Ствар је много, много озбиљнија него што се представља у јавности од стране такозване политичке елите. И намерно користим реч политичке, јер о струци нема ни говора. Струка нити се ишта пита, а чини се као да баш и не жели да буде питана. А догорело је… Буквално. Енергетски сектор Србије је у озбиљним проблемима, власт тврди да су ствари под контролом, бројеви говоре другачије. У њиховом виђењу реалности чак ни то не мора да буде битно, важно је да премијерка у свом уводном експозеу најављује силне милијарде евра инвестирања у енергетски сектор, као да нас чека ренесанса и бољитак, а не да нам је ЕПС пред тоталним колапсом.

Ресорни министар тек што је „засео“ у фотељу тврди да струја мора да поскупи, а Председник Републике, очигледно најбоље информисан о ствари, јавности саопштава конкретне проценте о очекиваном поскупљењу струје. Заборављају чињеницу да је ЕПС јавно предузеће, па би ваљда најпре требало да се грађани упознају са реалним стањем у тој компанији, јер се ипак ради о нашим новцима.

Али, и то је питање чији су новци, јер се не зна ни ко, ни за шта, а још мање како се новци троше у ЕПС-у? Што би се рекло „крију као змија ноге…“ За то време, министар задужен за финансије поносно представља ребаланс буџета, опет се „гађајући“ милијардама евра позајмица енергетском сектору. Струке нигде, ни у најави. Јавности у раду још мање.

И шта сада? Можда тражити од представника власти да објасне како мисле да стабилизују ЕПС, јер очигледно верују да могу и то. Уосталом, према речима министра задуженог за финансије новаца имамо, па неће бити неких проблема да ЕПС настави са увозом струје и то баш сада када је најскупља. Можда то и не мора да буде тако лоше, да се сви заједно вратимо у мрак ако којим случајем новаца понестане и натенане размислимо како и зашто смо дозволили да до овога дође и зашто то и даље толеришемо?

Али опет, према речима министра задуженог за финансије, новаца ће бити. Наших наравно и наше деце. Не требају нама нове болнице, школе, боље образовање, јер када светли све је сјајно. Можда је време да се запитамо по којој цени?

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар