Почетна » Српска напредна странка, 14 година након оснивања, остала без оснивача: На леду и Зорана Михајловић и Небојша Стефановић

Српска напредна странка, 14 година након оснивања, остала без оснивача: На леду и Зорана Михајловић и Небојша Стефановић

од Други Пишу
0 коментар

На данашњи дан, пре четрнаест година основана је Српска напредна странка. Добар део оснивача СНС, реформисаних радикала у међувремену нестао са јавне политичке сцене. Њих су углавном заменили неки нови људи, прелетачи, који су у СНС дошли из неких других странака. Како се мењао врх Српске напредне странке, тако се мењала и њена идеологија. Од наглашено националне странке, СНС је прерасла у кеч-ол партију која привлачи све бираче, независно од идеолошког опредељења.

Захваљујући таквој идеологији СНС је достигла свој врхунац, нарасла је на 700 000 чланова. У најави стварања Српског блока, саговорници Данаса виде и почетак краја Српске напредне странке која је већи део свог постојања била на власти.

Већ сада већина напредњака који су учествовали у првом сазиву скупштине, након оснивања странке више нису међу посланицима. Међу активним напредњацима нема Зорана Бингулца, Александра Николића, нема ни историчара Радоша Љушића, као ни Владимира Цвијана који је страдао на мистериозан начин. Ни сам оснивач странке Томислав Николић, није активни члан СНС, а из врха странке нестао је и његов син Радомир. Небојша Стефановић и Зорана Михајловић, малобројни преостали активни оснивачи СНС данас су на леду у странци и питање је да ли ће нестати и из Владе Србије.

Иако лидер СНС Александар Вучић тврди да је СНС странка која је донела највеће и најважније промене у Србији, да је то странка коју највише воли и коју никада неће оставити, ипак све чешће у последње време говори о стварању Српског блока, са којим би требало да изађе на следеће изборе.

Напредњак и оснивач СНС, Љубиша Стојмировић, који по први пут од оснивања СНС, није посланик у парламенту, тврди да стварање неког новог сродног блока неће бити крај СНС.

„То ће само бити разлог да се СНС консолидује и створи себи простор на политичкој сцени који ће нормално бити доста мањи. То је у неку руку шанса за праве напредњаке да се изборе за свој статус и наставе борбу за бољу и праведнију Србију у данашњој европској и светској политици. Обавеза сваког члана СНС и сваког грађанина Србије у овим временима је да све своје личне циљеве подреди једном заједничком циљу, а то је очување Србије и благостање њених грађана“, наводи Стојмировић.

Професор Факултета политичких наука Ђорђе Павићевић оцењује да најава оснивања новог политичког блока свакако неће означити крај СНС, јер остаје њена моћна и разграната инфраструктура која се користи као машинерија за изборне притиске и за пропаганду странке и без које би ова владајућа структура тешко опстала на власти.

Нови блок, каже, требало би да има другачију улогу, да покаже како политика Александра Вучића има ширу подршку и да се он не поистовећује са странком, посебно са њеним корумпираним делом од кога жели да се огради. То свакако неће проћи без последица по странку, а како ће све скупа функционисати то вероватно нико у овом тренутку не зна, укључујући оне који оснивају овај блок.

„Српска напредна странка је од оснивања била странка која је окупљала људе којима је више било стало до власти него до идеологије. Ако се сетимо говора тадашњег председника на оснивачкој скупштини, идеја доласка на власт и коришћења ресурса власти била је у првом плану. У том смислу се странка није променила, с тим што је данас очување власти највиша вредност. Она се променила персонално и организационо. И данас више подсећа на војну организацију са командантом на врху, а из врха су отпали они који нису могли да се прилагоде новој структури, укључујући и неке осниваче“, објашњава Павићевић.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар оцењује да као и многе велике странке пре ње, које су се после упорне борбе попеле на врх државне пирамиде и СНС се претворила у „синдикат власти“. Окупља оне који на неком нивоу у њој учествују, на то претендују, или пак покушавају некако другачије да реше своје егзистенцијалне проблеме помоћу политичког ангажовања.

„Са доласком СНС на позиције где се доносе државне одлуке и деле „национални слаткиши“, такво стање је појачано“, каже Анђелковић и подсећа да се СНС појавила као партија која окупља „реформисане“ радикале и да је њена изворна идеологија била наглашено национална, али да је убрзаном трансформацијом у кеч ол партију у СНС-у било места за свакога, без обзира на политичка опредељења.

Како се коруптивна природа СНС све више учвршћивала у свести страначке хијерархије, тако су се формирали политичко-пословно-безбедоносно-криминални кланови који сада чине једну конфедерацију којом председава Вучић, сматра политиколог Младен Мрдаљ. Додаје да се његова моћ заснива на контроли партијске изборне кандидатске листе са једне стране, а са друге стране на медијском монополу којим испира мозак критичне масе бирача.

„Са треће стране, његова моћ се ослања на куповину спољне подршке уступањем критичних интереса Срба у региону, а у исто време и монополисањем власти у Србији тако да Запад ни Русија нема са ким другим да ради. Сада сасвим сигурно можемо рећи да је СНС једна криминална конфедерација маскирана медијским монополом“, напомиње Мрдаљ.

Он примећује и да је најављена трансформација СНС у неки нови политички блок реакција на два фактора – све теже усклађивање интереса унутар криминалне конфедерације и све теже уверавање гласача СНС да Вучић није одговоран за лоше кадрове којима СНС обилује, посебно на локалном нивоу.

„Није сигурно да Вучићу ова трансформација неће успети, али се приближава нови проблем- како преживети изборе 2024 и посебно како ићи на председничке изборе 2027, када Вучић не би смео бити кандидат по трећи пут. Вучић сад припрема терен, а опозиција каска“, истиче саговорник Данаса, док Бојан Вранић са Факултета политичких наука, упозорава да се у будућности, ако дође до формирања Српског блока, може очекивати даље померање ка национализму, који искључује све оне групе које нису део матрице “правог српског народа”.

Мирјана Р. Миленковић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар