Почетна » Шта ако Србија уведе санкције Русији: Ко остаје без гаса, а ко без јабука и чарапа

Шта ако Србија уведе санкције Русији: Ко остаје без гаса, а ко без јабука и чарапа

од Други Пишу
0 коментар

У случају да Србија буде принуђена да уведе санкције Русији, односно да по питању ембарга према Москви усклади своју политику са Европском унијом како захтева Брисел, “на папиру” Београд не би пуно изгубио јер трговинска размена са том државом заузима тек неколико процената укупног увоза и извоза наше земље, међутим суштински би могао да остане без важног енергента, а то је гас.

Статистика показује да у односу на укупну спољнотрговинску размену Србије са иностранством трговина са Русијом заузима свега 3,8 одсто када се ради о извозу и 5,4 када је реч о увозу.

Са друге стране, ако би се Београд придружио санкцијама Европске уније према Москви због рата у Украјини, Србија би ипак изгубила размену са својим четвртим по величини спољнотрговинским партнером а наишла би на велики проблем јер је готово у потпуности зависна од увоза руског природног гаса.

У периоду од јануара до јула прошле године трговинска размена Србије и Русије износила је 2,4 милијаде долара, што је повећање од чак 56,94 одсто у односу на исти период у 2021, преноси Данас.

Када је пак реч о тој години трговинска размена две земље износила је 2,8 милијарде долара, што је представљало раст од 13 одсто у односу на 2020. годину. Гледано у новцу, извоз Србије у Русију износио је скоро милијарду долара, тачније реченено 996,2 милиона долара а вредност увоза из Русије у Србију је достигла је 1,8 милијарди долара.

Током 2020. и 2021. године Србија је у Русију највише извозила јабуке и пре две године тај извоз је вредео 94 милиона долара. Готово 60 милиона долара је вредео извоз пнеуматских гума, а 44,5 милиона долара хула-хоп чарапа. Србија у ову земљу извози и хартију и картон, храну за псе и мачке као и лекове.

Више од четвртине укупног увоза из Русије у Србију је гас, па смо када је реч о том енергенту у току 2020. и 2021. га увезли у вредности од око 462 милиона долара док је увоз нафте и уља од битуменозних минерала пак вредео 331 милион долара.

Foto:shutterstock; Dragan Mujuan/Nova.rs

Данас/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар