Почетна » Шта је договорено на преговорима власти и опозиције: Познато кад ће бити нови састанак, ово су захтеви на које власт треба да одговори

Шта је договорено на преговорима власти и опозиције: Познато кад ће бити нови састанак, ово су захтеви на које власт треба да одговори

од Други Пишу
0 коментар

Састанак власти и опозиције повод имплементације препорука ОДИХР-а и одржавања наредних избора је завршен, а како сазнаје Нова.рс опозиционари су представницима владајуће коалиције предали захтеве уз напомену да се до среде изјасне о њима.

У 9 часова јутрос почео је седница колегијума у Народној скупштини, а једина тачка дневног реда су консултације око даљег рада на примени препорука Канцеларије за демократске институције и људска права Организације за европску безбедност и сарадњу (ОДИХР) о изборним условима.

Као што је и најавила опозиција је председници Народне скупштине Ани Брнабић предала три захтева за побољшање изборних услова, а то су: ревизија бирачког списка, равноправан приступ РТС-у и одржавање свих избора заједно.

Како раније објавио портал Нова.рс, прва два захтева везана за бирачки списак и медије прихваћен је одмах, али трећи захтев је одбијен. Након тога отпочели су преговори везани и за тај захтев. Након завршетка састанка, председник Демократске странке и један од учесника дијалога, Зоран Лутовац, дао је кратку изјаву:

„Предали смо им захтеве и дали рок до среде да се изјасне“, наводи он.

С друге стране, Милош Јовановић, лидер Новог ДСС, истиче да је у среду нови састанак.

„Све ћемо видети у среду када се наставља састанак и када се очекују одговори власти на крајње оправдане захтеве опозиције. Ми смо изнели три заиста елементарна захтеве који треба да обезбеде колико толико нормалан изборни процес. За сада не делује да је власт спремна да разговора о сва три захтева. Времена је све мање али као што рекох, више ће се знати у среду“, каже он.

Шта пише у захтевима?

1. Да се пре одржавања било којих избора формира комисија од представника власти, опозицие и релевантних организациа цивилног сектора која ће, између осталог, имати извршна овлашћења, надлежност да врши континуирани надзор над бирачким списком, сталну контролу и ревизију бирачког списак и циљу његовог усаглашавања са стварним стањем.

2. Да пре одржавања било којих избора јавни сервиси започну са професионалним и одговорним извештавањем, као и емитовањем програма у којем би учесници избора имали прилику да буду равноправно представљени. Такође, у ударним терминима у информативном програму потребно је да јавни сервиси истинито и непристрасно извештавају о активности свих учесника изборног процеса. Јавни сервиси ће истинито известити о извештајима ОДИХР-а, ЦРТЕ и осталих актера који су сведочили о неправилностима уоченим на изборима одржаним 17. децембра 2023.

3. Одржавање свих локалних избора у оним општинама и градовима где по Закону би требало да се распишу, а нису одржани у децембру 2023. у исто време заједно са изборима за Скупштину града Београда.

У документу се наводи да ће опозиција инсистирати на испуњењу свих препорука из коначног извештаја ОДИХР-а.

„Сматрамо да без испуњења ових минималних захтева избори неће бити ни слободни, ни поштени и у том случају не смеју да буду одржани“, закључак је документа који је опозиција предала представницима власти.

Zdravko Ponoš, Zoran Lutovac, U Skupštini Srbije počeo je Kolegijum Narodne skupštine koji je sazvala predsednica parlamenta Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Данило Савић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар