Почетна » Шта лидери ЕУ очекују од самита у Софији?

Шта лидери ЕУ очекују од самита у Софији?

од admin
0 коментар

У нацрту закључака у који је увид имао РТС, наводи се да „имајући у виду недавно објављену Стратегију за Балкан Европске комисије, ЕУ лидери поздрављају одржавање самита ЕУ – Западни Балкан у Софији 17. маја, који треба да потврди европску перспективу региона“.

У тексту закључака се од самита у Софији очекује да „покрене конкретне и видљиве иницијативе за бољу повезаност људи и инфраструктуре унутар региона, као и између региона и ЕУ“.

Наводи се и да ће се европски лидери вратити на питање проширења на самиту у јуну.

Иако су неке земље чланице тражиле да се самит позитивније одреди према Стратегији Европске комисије, која је назначила 2025. годину као индикативни рок за пријем Србије и Црне Горе, до тога није дошло јер није било консензуса унутар ЕУ, наводе за РТС европски дипломатски извори.

Неке земље чланице, међу њима и оне највеће, сматрају да је истицање било каквих рокова контрапродуктвно и инсистирају да самит у Софији 17. маја неће бити самит о проширењу, већ о појачаној сарадњи са Балканом.

У нацрту закључака наводи се и да ће лидери ЕУ и региона у Софији разговарати о бољем „заједничком деловању на заједничким изазовима миграција и безбедности“.

Следећу важну дебату о проширењу Европски лидери имаће на самиту у јуну, након што Европска комисија 17. априла усвоји годишњи извештај о напретку за све земље региона.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар