Почетна » Шта пише у „дисклејмеру“ на којем инсистира Београд и који ће бити на таблама на прелазима између Косова и Србије?

Шта пише у „дисклејмеру“ на којем инсистира Београд и који ће бити на таблама на прелазима између Косова и Србије?

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић је у обраћању јавности у суботу пре него што је објављена вест о договору Београда и Приштине о личним документима, навео да је српска страна спремна „да прихвати косовска документа, али уз издавање општег “дисклејмера” који би истакли на административни прелазима, чиме би прихватили њихова документа“.

Шта је дисклејмер, појаснио је у свом саопштењу директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, који је навео да договор који подразумева „да ће српски народ на КиМ моћи да се слободно креће са српским личним картама“ пратити текст дисклејмера, који ће бити свуда видно истакнут.

Како је наведено у сапштењу, дисклејмер гласи:

„Договор којим се прихватају лична документа из пре свега обостраног практичног разлога слободе кретања прати текст дисклејмера, који ће бити свуда видно истакнут, а који гласи: Омогућавање коришћења личних карата издатих од стране Приштине (Косова) се врши искључиво из практичних разлога ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања слободе кретања, у складу са Споразумом о слободи кретања постигнутим у Дијалогу 2011., не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова, не прејудицира одређивање коначног статуса Косова и не може се тумачити као пристанак Београда на одступање од Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244“.

Према писању медија табле са овим натписом биће постављене на граничним прелазима односно администартивним линијама између Косова и Србије.

Данас онлине    Фото: Канцеларија за КиМ

Можда ти се свиди

Оставите коментар