Почетна » Шта пише у договору о изборним условима који су 9. марта потписали Проглас и опозиција

Шта пише у договору о изборним условима који су 9. марта потписали Проглас и опозиција

од Други Пишу
0 коментар

Након што је лидер ССП Драган Ђилас поставио питање како ће опозиција погледати у очи људима из Проглса због поделе око изласка на обједињене локалне и београдске изборе 2. јуна, подсећамо шта пише у документу који су потписали представници опозицијје, коалиције „Србија против насиља“ и НАДА и представници Прогласа.

На иницијативу ПроГласа, опозиционе парламантарне странке и коалиције потписале су 9. марта „Договор о условима за поштене, слободне и фер изборе“, у коме се наводи шта треба да буде испуњено да би изборни процес би регуларан, пише Данас.

Сада је тај договор један је од аргумената оних опозиционих партија (ССП, Србија центар и Заједно) које су одлучиле да не изађу на обједињене локалне и београдске изборе заказане за 2. јун.

Представници ПроГласа и тадашње коалиције “Србија против насиља” потписима су стали иза ових захтева које наводимо у целости.

1. Захтевамо спровођење препорука мисије ОДИХР кључних за одржавање фер и слободних избора. Као посебно важан истичемо захтев за ревизију постојећег и састављање тачног бирачког списка, као и контролу бирачког списка до изборног дана.

2. Захтевамо од јавног сервиса, да у складу са својим законским обавезама благовремено, потпуно и истинито информише грађане о локалним и градским изборима као и да сви учесници у изборној трци буду равноправно заступљени у програму.

3. Захтевамо да поновљени избори за Београд буду одржани у року који омогућава да буду спроведене мере за унапређење изборних услова. Осим тога, важно је да сви преостали локални избори тамо где нису били одржани у децембру 2023, буду одржани у истом дану када и београдски избори.

Како се додаје у том документу, потписници упозоравају да поновљени избори за Град Београд заказани у кратком временском року и у одсуству промене изборних услова неће бити ни слободни ни поштени, и да на њих нећемо пристати, а у вези са тим ћемо бити јединствени и одлучни.
ПроГлас и СПН су тада навели да не одустају од захтева да се установи правна и политичка одговорност за изборне нерегуларности и позвали су све политичке организације које желе да допринесу стварању услова за слободне и поштене изборе да приступе овом договору.

Predstavnici opozicije i inicijatori ProGlasa potpisali su sporazum o neophodnim izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Данас/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар