Почетна » Шта се мења изменама Закона о личној карти

Шта се мења изменама Закона о личној карти

од admin
0 коментар

 

Како је образложено, Закон о личној карти је промењен због недостатака у важећем закону и због обавеза које произилазе из пројекта “Стоп биракратији”, односно због смањење административних трошкова грађана.

Пријављено пребивалиште

Једна од промена је допуна података садржаних у обрасцу личне карте, на који ће бити додат податак о адреси пријављеног пребивалишта.

Валентина Вулић, начелница Одељења за управне послове МУП-а Србије, изјавила је да лична карта без чипа, као и до сада, мора да се замени уколико се мењају битни подаци, као што је адреса.

„Овим условљавамо да сви подаци у личној карти одговарају чињеничном стању. Дешавало се да грађанин не пријави промену адресе, а користи личну карту у правном саобраћају“, истакла је Вулић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Упркос изменама Закона, постојеће личне карте са чипом важиће до датума који је наведен у личној карти, а уколико се мењају лични подаци, на пример пребивалиште, биће измењени кроз чип, као и до сада.

Издавање личне карте малолетнику

Једна од промена је и да се малолетном лицу старијем од 16 година лична карта може издати уз сагласност само једног родитеља, без обзира да ли други родитељ врши родитељско право. По досадашњим прописима, издавање личне карте малолетнику било је могуће без сагласности другог родитеља, уколико он не врши родитељско право.

Новина се односи и на проглашавање личних карата неважећим уколико су нестале. До сада се то проглашавање објављивало у Службеном гласнику, док ће се то убудуће радити на сајту Министарства унутрашњих послова.

Идентификација на даљину

Измене закона предвиђају и унос електронских сертификата у личну карту, за електронску идентификацију и електронски потпис.Тим сертификатом грађани ће моћи да поднесу захтеве МУП-у и од куће.

„То ће бити доказ високе поузданости доказа идентитета. Нпр. за возачку дозволу и сада може да се поднесе захтев без одласка на шалтер, али то не користи велики број грађана, вероватно зато што су навикли да иду на шалтер. Трудићемо се да опцију на даљину уведемо и у нове поступке“, рекла је Вулић за РТС.

Забрана коришћења личне карте као путне исправе

Промене се односе и МУП-ове одлуке о забрани коришћења личне карте као путне исправе, а забрана ће убудуће важити док су испуњени услови за то. Према досадашњем законском решењу, она је важила шест месеци, након чега је тај захтев могао да буде обнављан.

Наташа Латковић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар