Почетна » ШТА СЕ ЗАИСТА ДЕШАВАЛО У АВИОНУ НА ЛЕТУ ЗА РИМ ОТКРИВАМО Просута кафа приземљила Николића

ШТА СЕ ЗАИСТА ДЕШАВАЛО У АВИОНУ НА ЛЕТУ ЗА РИМ ОТКРИВАМО Просута кафа приземљила Николића

од admin
0 коментар

Владин авион којим је председник Николић неуспешно покушао да одлети у Рим није имао никакав квар на мотору, како су тврдили његови сарадници, открива „Блиц”.

Прави разлог због кога су Томислав Николић и његов тим морали јуче да се врате са пола пута и откажу посету папи Фрањи много је бизарнији: особље авиона просуло је кафу на инструмент-таблу, због чега су морали да се врате за Београд, потврђено је „Блицу” у Влади Србије.

– Лет је кренуо без проблема. Пилот је подигао летелицу на прописану висину и пребацио на ауторежим. Тада је уобичајено да се путницима послужи кафа, али је неко од особља случајно просуо кафу по инструмент-табли. Пилот и стјуардеса су хитно почели да бришу таблу и нехотице су активирали извлачење крилаца, када је авион почео да се тресе и да губи висину – каже наш саговорник из Владе.

Како би избегао трагедију, пилот је ручно покушао да стабилизује летелицу.

– Кренуо је у понирање, што је довело до праве панике међу сарадницима председника Николића. Сигурно им није било нимало пријатно, али је пилот успео да авион стабилизује после десетак секунди. Међутим, због прекршене процедуре морао је да се врати у Београд. Авион је у потпуно исправном стању слетео на београдски аеродром, што су утврдили и инспектори Директората за цивилно летење, који су одмах извршили увиђај – објашњава наш извор, и додаје да ће комплетан извештај о лету бити завршен највероватније у понедељак.

Саветник за спољну политику Иван Мркић изјавио је јуче по доласку у Београд да је авион „фалкон 50” полетео око осам сати ујутро, и да је један мотор нешто касније током лета отказао.

– Летелица је постала нестабилна, тресла се, ми смо буквално летели по авиону. Преживели смо праву драму, а у Београд смо неповређени слетели само захваљујући присебности и вештини пилота и копилота – тврдио је Мркић.

Зашто су председникови саветници Станислава Пак, Иван Мркић и Оливер Антић измислили причу да је квар на мотору био узрок отказивања посете Томислава Николића – нисмо успели да сазнамо јер они одбијају комуникацију са „Блицом”.

Станислава Пак:     Отказао мотор, били смо шокирани
– Само захваљујући великом професионализму и изузетном умећу нашег пилота избегнута је трагедија због квара на мотору. Верујте да смо у једном тренутку буквално падали као камен. Верујте да сам још у шоку и, што се нас из Председништва тиче, убудуће ћемо користити редовне линије. Славићемо овај дан као други рођендан – овим речима је председникова саветница за медије Станислава Пак одмах по доласку у Београд описала своју верзију догађаја код Ливна у БиХ, када је Владин „фалкон 50“ доживео незгоду.

Лети и са два мотора
Стручњак за авијацију Петар Војиновић објаснио је јуче да „фалкон“ има три мотора, и да је без проблема могао да лети и са два, која су радила.

Како је текао лет
Авион с председником Николићем кренуо је јуче ујутру из Београда, преко Драгиња и Коцељева, ка БиХ. Лет је протицао нормално, а авион се полако, брзином од око 724 километра на сат, попео изнад 10.000 метара. Све је протицало без проблема до тренутка када је авион изнад места Црвенице у БиХ направио нагли заокрет. Авион је тада почео да пада са достигнуте висине, све до око 7.700 метара, док му се брзина спустила на испод 600 км/х. У Србију, отприлике изнад Лознице, ушао је при брзини од око 660 км/х и висини од око 6.100 метара.

Извињење и позиви
Николић је поводом неодласка у Ватикан упутио писмо извињења папи Фрањи, а председници Словеније и Црне Горе Борут Пахор и Филип Вујановић су телефонирали српском колеги забринути за његово здравље.

Антић: Падали смо носем

– Чуло се као да је нешто пукло кад смо били на 10.000 метара и онда смо почели окомито да падамо носем надоле… То је трајало неколико минута… Онда су пилоти успели да активирају друга два мотора – испричао је Николићев саветник Оливер Антић.
Како је истакао, ситуација је била „доста драматична“, али сви су били присебни, „а посебно председник Николић“.

Лана Гедошевић/Ана Роланд      Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар