Почетна » Стефановић: Ако Тачи дође, ухапсићемо га

Стефановић: Ако Тачи дође, ухапсићемо га

од admin
0 коментар

Бивши вођа ОВК потврдио да стиже у Београд. Министар полиције поручује: Поступићемо по закону и потерници

СРПСКА полиција ће апсолутно поступити по закону и потерници за Хашимом Тачијем и привешће га правди уколико посети Београд!

То је поручио Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије, поводом информације да би бивши премијер Косова и некадашњи вођа ОВК могао да дође 24. априла у наш главни град на конференцију „ЕУ интеграција Западног Балкана: можемо боље заједно“.

И поред најава правосудног и државног врха Србије да су спремне лисице за Тачија, из Приштине поручују да њихов министар не одустаје од пута:

– Тачи је добио позив и спреман је да иде. Сад је све на властима у Београду – каже Тачијев саветник Арђан Арифај.

У Бриселу нису желели да коментаришу евентуалну Тачијеву посету Београду, уз подсећање да ЕУ није ни укључена у организацију скупа на који је он позван.

– Пратимо ситуацију у вези са Тачијевом посетом, али пошто ЕУ није ни иницијатор ни организатор, не би било умесно да то коментаришемо. Подржавамо све што доприноси помирењу и добросуседским односима у региону – саопштили су бриселски извори.

Тачија је, иначе, уз још три министра са Западног Балкана, позвала невладина организација „Омладински одбор за образовање“. Невена Бувач, из ове НВО, каже за „Новости“ да је Тачи потврдио долазак и да су они о томе обавестили МУП:

– Нећемо улазити у то како ће даље да поступају надлежне институције. Ми смо само организатори конференције.

Планирано је да конференција буде одржана од 23. до 25. априла у хотелу „Метропол“, а долазак су, између осталих, потврдили и Тачијев заменик Петрит Селими, званичници Македоније и БиХ, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт, косовски официр за везу са Београдом Валдет Садику и британски амбасадор Денис Киф. Конференција је и организована уз подршку британске амбасаде у Београду.

На скуп су позвани и посланици Борислав Стефановић (ДС) и Дејан Раденковић (СПС). Стефановић, међутим, каже да неће доћи ако буде присутан и Тачи и додаје да „држава која је правна, једино што може да уради је да га ухапси“.

Организација „Омладински одбор за образовање“ постоји од 2010, а њен извршни директор је Наим Лео Бешири, у чијој биографији стоји да је дипломирао политичке науке на Универзитету у Београду, а каријеру започео у Хелсиншком одбору за људска права.

ОСУЂЕН 1997.ТАЧИЈА је суд у Србији 1997. године у одсуству осудио на 10 година затвора због тероризма. Потерница за бившим лидером ОВК још је на снази.

МОГУЋА И ЗАБРАНА УЛАСКА– ЈЕДНА ствар су преговори са Тачијем у Бриселу, а сасвим друга његов долазак у Београд. Многе земље преговарале су и са терористичким организацијама и лидерима, иако су имали крваве руке као и Тачи, али увек на неутралном терену – оцењује за „Новости“ Душан Спасојевић, бивши амбасадор и спољнополитички аналитичар. – Навешћу пример и Турске, која је ухапсила вођу Радничке партије Курдистана, па сада са њим преговара о курдском питању, док је он у затвору. Може да се деси и да Тачи не буде пуштен у Србију, што би донекле избегло дипломатски скандал.

Д. МИЛИНКОВИЋ – П. ВАСИЉЕВИЋ     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар