Почетна » Стефановић: Нисам рекао да је ФБИ учествовао у истрази против Беливука

Стефановић: Нисам рекао да је ФБИ учествовао у истрази против Беливука

од admin
0 коментар

 

Потпредседника Владе и министар одбране Небојше Стефановића реаговао је путем писане изјаве након што је раније данас председник Србије Александар Вучић изјавио да амерички Федерални биро за истраге (ФБИ) није имао улогу у хапшењу чланова криминалне групе Вељка Беливука већ да су „све обавили“ припадници МУП-а и Безбедносно-информативне агенције (БИА).

Вучић је, упитан за изјаву некадашњег министра унутрашњих послова Небојше Стефановића да је ФБИ омогућио хапшења чланова те групе, рекао да му је сам Стефановић казао да није мислио на случај Беливук него „уопштено“.

Стефановић је у најновијој изјави додао да је тужио све оне медије који су га „бруталним лажима оптуживали за сарадњу са Беливуком“ и тиме довели у опасност њега, његову породицу и децу, „а држави наносили огромну штету“.

„Што се моје смене тиче, о њој не треба да брине ни опозиција, ни поједини острашћени провладини медији. То је искључиво ствар председника Вучића и он има моју оставку у сваком тренутку, ако процени да треба да је активира“, стоји, између осталог, у писаној изјави министра.

„С обзиром на то да су различите, па и злонамерне интерпретације моје прецизне изјаве од суботе 31. јула отвориле простор за нове медијске манипулације, уместо да расветле чињенице, што ми је био једини циљ, дужан сам да неке од њих поновим ради заштите угледа наших државних институција, пре свега председника Републике, Владе Србије и Министарства унутрашњих послова, као и мог личног угледа. Сврха мог недавног обраћања било је одлучно демантовање медијских написа да сам за комуникацију користио Скај телефон, што је лаж која је искоришћена да будем нападнут за измишљену сарадњу са кланом Вељка Беливука. И на ту лаж је тада стављена тачка. У том контексту, говорио сам и да је разбијање криптоване комуникације преко апликације Скај помогло у прикупљању важних доказа за хапшење и подизање оптужнице против Беливука и његове групе, при чему и наше безбедносне службе и стране које су нам у томе помогле знају ко је користио Скај телефон, што је и доказ да га ја никада нисам користио“, навео је Стефановић.

С тим у вези, каже даље, поменуо је и разговоре из 2019. године које је водио са директором ФБИ Кристофером Врејом о важности пресецања криптоване комуникације коју користе криминални кланови и спречавању злоупотребе технологија у криминалне сврхе, са посебним освртом на Скај телефоне.

„Као што се из моје изјаве јасно види и чује, ни у једном тренутку нисам рекао да је ФБИ учествовао у истрази против Беливука и његове групе“, навео је министар одбране. Подсетимо, председник Србије Александар Вучић рекао је у недељу да у случају Беливук није било никаквог учешћа ФБИ и да та служба није доставила било какве податке у вези са тим случајем. Све су урадили наши органи, полиција и БИА, рекао је Вучић у Дневнику РТС-а, додајући да претпоставља да је Стефановић можда погрешио, јер су и наши медији, како је рекао, погрешили.

Стефановић је, дан раније, рекао да је „истрага против криминалне групе Вељка Беливука започела у време када сам обављао дужност министра унутрашњих послова“ и да је „очигледно кључни сегмент те истраге управо тренутак када је ФБИ разбио ту енкрипцију, повезао све оне који су користили Скај апликацију и стао на пут онима који злоупотребљавају ту технологију“. Он је тада додао да су „информације које је ФБИ поделио са европским и нашим службама значајно помогле да се прикупе докази и подигне оптужница против ове криминалне групе“.

Стефановић је данас саопштио да, иако је о томе говорио веома прецизно, да су његову изјаву многи прекројили и тумачили „онако како њима одговара, а не како је изречено“.

„Поједини медији блиски Влади конструисали су моју изјаву тако да им се уклапа у агенду вишемесечне негативне кампање против мене, а опозиција и медији блиски њој су ту исту изјаву деформисали на начин да им се уклопи у јалову борбу против председника Вучића и наше странке. Да бих зауставио ово прекрајање истине, поновићу неколико важних чињеница:

– Никада се нисам видео нити чуо са Беливуком и члановима његове криминалне групе, нити на било који начин имао контакте са овим криминалцима;

– Никада нисам користио телефон са апликацијом Скај;

– Нисам никога штитио у МУП-у, а истрага против Беливука и његове групе је започета у време када сам био министар унутрашњих послова;

– Једина држава која ми је важна јесте моја држава Србија, а међународна полицијска сарадња је важан сегмент борбе против сваке врсте организованог криминала и не представља разговоре иза кулиса, већ се одвија по јасно утврђеним протоколима и правилима за ту сарадњу“, побројао је Стефановић.

Он је рекао да је, с тим у вези, а како је и најавио, тужио све оне медије који су га „бруталним лажима оптуживали за сарадњу са Беливуком и тиме довели у опасност“ њега, његову породицу и децу, „а држави наносили огромну штету“.

„Вучић има моју оставку у сваком тренутку“

Министар је навео да је „посебно јадна излизана опозициона реторика – да Небојша нешто зна и да зато Вучић не сме да га смени“.

„Никада не бих угрозио председника Вучића, нити политику ове земље коју заједно градимо низ година. Више пута сам рекао и увек ћу поновити да сам на овом одговорном месту зато што ми је председник Вучић указао поверење, као много пута до сада, као и да не постоје било какви инкриминишући докази против председника Вучића, јер је човек који се честито бори за Србију. А што се моје смене тиче, о њој не треба да брине ни опозиција, ни поједини острашћени провладини медији. То је искључиво ствар председника Вучића и он има моју оставку у сваком тренутку, ако процени да треба да је активира и да је важно да одем са ове позиције. Био министар или не, каже даље, борићу се на исти начин и истим жаром да се настави ова политика коју председник Вучић и СНС воде већ десет година, али такође никада нећу прећутати лажи и бруталне нападе на мене, ко год их води и у чијем год да су интересу“, изјавио је Стефановић.

Данас Онлине/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар