Почетна » Стефановић: Око зграде РТС сутра више полицајца, али не драматично више

Стефановић: Око зграде РТС сутра више полицајца, али не драматично више

од admin
0 коментар

 

„Саветујем да нико не покушава да блокира аутопут. То није нормално и никоме на свету то није дозвољено“, истакао је министар.
 
Он је додао да никоме неће бити дозвољено ни да упадне у зграду РТС, али ни у једну другу телевизију, од којих је споменуо Н1, Прву, Пинк.
 
На питање новинара да ли је његово присуство у недељу испред полицијске станице у Булевару деспота Стефана, када су се окупили грађани и где је био постављен и кордон полиције, могло да изазове сукобе, Стефановић је рекао: „Апсолутно не“.
 
„Зато што се налазим на извршењу задатка. Њихов министар се не крије у кабинету. Нисам могао да станем у кордон јер нисам полицајац, али није ме страх нити срамота да делим њихову судбину“, навео је министар.
 
„Не дозвољавам угрожавање полицајаца због политичких поена“
 
Министар је рекао и да се „креирају бројне неистине о раду припадника полиције“ и за то је оптужио лидере Савеза за Србију.
 
„Имали смо прилике да видимо и покушаје да полицајце понизе, да им прете да ће остати без посла. Не желим да припадници полиције осећају било какав вид политичког притиска и да их било ко малтретира и понижава док раде свој посао“, истакао је он.
 
Министар је демантовао наводе да полицајски службеници Урошу Савићу нису 50 сати давали храну и воду, и на конференцији пиказао снимак на којем се види да особа за коју је тврдио да је Урош Савић једе сендвић и пије воду. Стефановић је навео да се оваквим наводима наноси штета полицији.
 
Говорећи о упаду у РТС поручиоје: „Питајте људе из РТС како су се осећали када им је огроман број људи марширао кроз кућу“.
 
„Мени се не свиђа уређивачка политика РТС, па то није разлог да спалим зграду, да уђем у уредништво… Шта значи онај тон ’сад ћете да нас одведете где је режија’? Да видимо шта су правила, да знамо када тражите полицијско и тужилачко поступање шта је претња“, поручио је Стефановић.
 
Део учесника протеста “Један од пет милиона” у Београду у суботу је упао у зграду РТС након организовања “Дневника слободне Србије”. Десетине грађана предвођени председником Двери Бошком Обрадовићем, Драганом Ђиласом и Јеленом Анасоновић, једном од организаторки протеста, ушли су у РТС тражећи да разговарају са неким од уредника и новинара.
 
Полиција је око 21.30 грађане почела да изводи из зграде, а министар Стефановић је око 23 сата саопштио да је ситуација „под контролом“.
 
Директор полиције Владимир Ребић је изјавио да је током прошлог викенда, због упада у зграду РТС-а и на протестима испред Председништва, ухапшено 18 особа.
 
Зоран Станојевић, уредник портала РТС-а који је у суботу у време упада демонстраната био у згради Јавног сервиса, навео је да је током те вечери било тензија, али не и насиља. Како преноси Удружење новинара Србије, Станојевић је у видео обраћању међународним организацијама рекао да је било поломљених прозора и врата, мада је “било јасно да уништавање имовине није био главни циљ демонстраната”.
 
Представници Савеза за Србију јуче су затражили од председника државе Александра Вучића да амнестира ухапшене.
 
Наредног дана Виши суд је саопштио да је одбачен предлог за одређивање притвора тројици учесника протеста „Један од пет милиона“ који су упали у Радио-телевизију Србије, а који се сумњиче за кривично дело насилничко понашање на јавном скупу.
 
Потом је председник Прекршајног суда Милан Мариновић потврдио за агенцију Бета да је Прекршајни суд укинуо пресуде од 30 дана затвора петорици осуђених због упада у зграду Радио-телевизије Србије.
 
Вучић је данас навео да већ сутра пре подне намерава да „погледа како ствари стоје по питању кривичних поступака“, јер у том смислу има надлежности, али да не жели било шта да прејудицира док не погледа предмете.
 
Премијерка Србије Ана Бранбић изјавила је јуче да власт ничим није изазвала радикализацију протеста „Један од пет милиона“ у Београду.
 
Председник Србије Александар Вучић је рекао да је увек спреман за разговор, али да неће да разговара са, како је рекао, фашистима и представницима ванпарламентарних странака.
 

Можда ти се свиди

Оставите коментар