Почетна » Стефановић у немилости, али није отписан

Стефановић у немилости, али није отписан

од admin
0 коментар

 

Наши саговорници тврде да ће „темпо“ промена пре свега зависити од истраживања јавног мњења, односно од процена лидера СНС и председника Србије Александра Вучићу „колико би му у одређеним тренуцима то донело поена код гласача“.

Када је реч о могућим променама у саставу Владе, према нашим сазнањима поред поменутог Небојше Стефановића, који је актуелни министар одбране, и чије име се доводи у везу са „крупним“ аферама, неизвестан је опстанак Марије Обрадовић на челу Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Како подсећају поједини извори блиски напредњацима, за име министарке Обрадовић везује се „афера Гаково“.

Окосницу тог случаја чине тврдње да она узгаја свиње у задрузи основаној заједно са мрежом особа повезаних са СНС, и то у пољопривредном гиганту чији је власник некада био човек који се повезује са криминалним кланом Вељка Беливука.

Саговорници Данаса прецизирају да неки у врху СНС-а не могу да опросте Марији Обрадовић ни то што је особа од највећег поверења Небојше Стефановића, „којем је лојална још од времена када је он био председник Народне скупштине“.

Што се тиче могуће смене самог Стефановића са министарске функције, али и са места шефа београдског одбора СНС, напомиње се да он јесте у великој немилости „Вучићевог круга“ у странци, али да га не треба „отписивати будући да је човек који зна много о пословима режима“.

У том контексту, не искључује се могућност да и када би био смењен добије одговарајућу „надокнаду“, односно „учешће у неким бизнисима или неку позицију у државним предузећима“.

Такође, сматра се да не би било изненађење да вишегодишњи министар спорта и омладине Вања Удовичић изгуби „фотељу“ у „мини-реконструкцији Владе“, „јер се и његово име доводи у везу са аферама, а део напредњака сматра да би на место Удовичића у Влади требало поставити неког другог истакнутог спортисту“.

Извори Данаса очекују и промене на челу јавних предузећа. Тврди се да постоје велике шансе да ће бити смењен актуелни в. д. директора Електропривреде Србије Милорад Грчић, „који је такође кадар Небојше Стефановића“.

Истовремено, наши саговорници подсећају да је Зоран Бабић већ изгубио позицију директора јавног предузећа Коридори Србије, односно да је био принуђен да поднесе оставку због трагедије на наплатној рампи Дољевац, као и да је могуће да он „буде у скорије време смењен и са функција у Српској напредној странци“.

Бабић, подсетимо, такође слови за једног од људи из „Стефановићевог круга“.

„Прочишћавање“ напредњачких кадрова биће приметно и „на локалу“, и прогнозира се да ће се то односити пре свега на „неке београдске општине, попут Гроцке, Младеновца, Обреновца, које воде Стефановићеви људи“.

Извори с политичке сцене подсећају да су у већим општинама Београда, „попут Звездаре и Вождовца са челних функција већ смењени они који су били блиски Небојши Стефановићу“, као и да је недавно смењен досадашњи директор градског Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове. Очекује су, такође, промене на врху Ауто-мото савеза Србије.

„Демонтажа“ у МУП-у

Спекулише се да ће у Министарству унутрашњих послова, на чијем челу се налази Александар Вулин, бити спроведене додатне промене, како би се „демонтирали кадрови из времена министровања Небојше Стефановића“. Према нашим сазнањима, многи Стефановићу блиски људи већ су „развлашћени“ у протеклих неколико месеци, попут Биљане Поповић Ивковић, бивше државне секретарке у МУП-у. Тврди се да је Поповић Ивковић добила „формалну компензацију“ јер је постала државна секретарка у Министарству грађевине, али да „она нема више малтене никаква овлашћења нити већи утицај у СНС-у, за разлику од времена када је њен политички ментор Стефановић био далеко утицајнији“.

Марија Стојановић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар