Почетна » Стигла опомена из Европске уније због Заједнице српских општина

Стигла опомена из Европске уније због Заједнице српских општина

од Други Пишу
0 коментар

Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је да се и даље проучавају одговори Београда и Приштине на немачко-француски предлог, али да је тренутни приоритет деескалација ситуације на Косову. Он је истакао да Косово има јасну обавезу да формира заједницу српских општина и упозорио да дешавања на Косову могу да имају последице на цео регион.

„Јасна је обавеза Косова да одмах успостави или одмах предузме кораке за успостављање заједнице српских општина. Ово је обавезујућа законска обавеза Косова и континуирани неуспех њеног испуњавања не само да поткопава принцип владавине права, већ штети репутацији и кредибилитету Косова“, рекао је Стано на конференцијиза медије.

Портпарол је рекао да смо последњих дана видели веома опасну ескалацију која ризикује да угрози оно што је постигнуто кроз године тешког рада. Апеловао је на обе стране да се потруде да пронађу европско решење и истакао да је и на Београду и на Приштини сада да испуне своје обавезе из Бриселског споразума.

„Ово има последице и за цео регион. Апелујемо на обе стране да пронађу европско решење“, казао је Стано.

Додао је да је испуњавање обавеза и повратак дијалогу излази из тренутне ситуације и пут који води ка европској перспективи Србије и Косова.

Одговарајући на новинарско питање шта мисли под последицама на цео регион Западног Балкана, он је обаснио да се свака локална нестабилност шири на цео регион, истичући пример Украјине и Русије.

„Ако имамо још једно жариште на европском тлу, нико не може да спречи разбуктавање инцидената који могу да доведу до насиља. Ако се нешто дешава неизбежно ће имати последице по регион. То Европска унија не може себи да допусти, Србија и Косово то себи не могу да дозволе, регион то себи не може да дозволи“, истакао је Стано.

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар