Почетна » Што власт буде оштрија, протести ће бити већи

Што власт буде оштрија, протести ће бити већи

од admin
0 коментар

 

Ефекат би могао да буде супротан од оног који власт жели, а то је за хапшењима и пропагандом застраши грађане, сматрају саговорници Данаса.
 
Иако су организатори протеста упозорили грађане да не доносе макете вешала, они их нису послушали те су појединци имали мале макете са окаченим луткама, а посланик Двери Срђан Ного носио је велику макету. Било је и креативнијих решења попут велике висибабе коју је носио један од учесника у Београду. Фото-репортери забележили су демонстранта и са макетом вешала на шетњи у Нишу.
 
Јасна Милошевић са Факултета за медије и комуникације, за наш лист каже да историјска догађања углавном потврђују да политичка репресија нема дугорочног и трајног ефекта, и да последице суровог кажњавања и на индивидуалном и на групном плану могу довести управо до супротног ефекта.
 
– Са тим су такође сагласна многа научна сазнања и теоријска и емпиријска, да превише кажњавања и репресије доводи само до тренутног престанка обављања одређеног понашања. Тако нпр. Теорија реактивности (Брехм, 1966) претпоставља да осећај људи да је њихова слобода одређеног понашања угрожена, побуђује непријатно стање реактивности, које се може смањити управо извођењем забрањеног понашања. Судећи према досадашњем понашању власти према протестима грађана у градовима Србије, прво игнорисањем а потом и санкционисањем неких учесника, можемо претпоставити да ће то нагонити грађане да наставе са још масовнијим исказивањем свог незадовољства – каже Милошевић.
 
И Социолог Јово Бакић за наш лист каже да „ситуација вешала“ неће утицати на страх протестаната иако је томе дат већи значај, а власт то искористила за пропаганду о насилним протестима и опозицији.
 
– Ако се све протумачи као шала, онда то може да има позитиван ефекат на протесте, односно да се људи једноставно шале на ту тему. Али они који владају морају да положе рачуне. Проблем је у томе што власт, повезана са мафијом, тешко да ће положити рачуне ако на то не буде натерана. Иако протест уопште није насилан, учесници су од насиља оперисани и нико ни не помишља на насиље, доћи ће тренутак када ће власт остати без већине, коју сада има, и када неће предати власт мирно. Али о том потом и када за то дође време – закључује Бакић.
Лидија Валтнер    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар