Почетна » Стотинак грађана протестује на Јарињу: Дошло до инцидента, пробијен један кордон српске полиције

Стотинак грађана протестује на Јарињу: Дошло до инцидента, пробијен један кордон српске полиције

Окупљени су се већ једном раније погурали са полицијом

од Други Пишу
0 коментар

Стотинак окупљених на административном прелазу Јариње пробило је око 14.10 први кордон српске полиције који се налазио на неколико стотина метара од прелаза.

Њима се испред самог прелаза испречио нови кордон полиције у опреми за разбијање демонстрација са штитовима и шлемовима.

Ту је опет дошло до кошкања са полицијом, која је употребила и пендреке у неколико наврата, али се ситуација убрзо смирила.

Најмање једна особа приведена је у просторије административног прелаза.

 

На косовској страни прелаза су појачане снаге Међународних мировних снага (Кфор) који су поставили кордон од тешких возила и жичану барикаду и, како преносе медији са лица места, нико не може да пређе ни на Косово, ни у Србију.

Окупљени су се већ једном раније погурали са полицијом.

Они су запалили и неколико бакљи, а једном од њих су, док су певали „Косово је срце Србије“, запалили транспарент на коме је писало „Бриселски споразум“.

Међу окупљенима су и они који носе српске и руске заставе, као и заставе „Нема предаје“, а колону је предводио транспарент „Моли се Богу и држи се Русије“.

 

Међу њима је и лидер покрета Љубав, вера, нада Немања Шаровић, као и лидер Народне патроле Дамјан Кнежевић.

Како пишу приштински медији, иста ситуација је и на прелазу Брњак.

Више организација, међу којима и Народна патрола, претходних дана су позивале на „Збор на Јарињу“, са жељом да „ослободе наметнуте границе и издајничке споразуме“.

Административни прелази Јариње и Брњак десетак дана су непроходни за саобраћај због барикада косовских Срба, који се противе хапшењу бившег припадника Косовске полиције Дејана Пантића.

 

Кфор блокирао прелаз Јариње

Припадници Кфора поставили су барикаду са косметске стране административног прелаза Јариње. Барикада је највероватније постављена током јутра.

Постављене су жичана ограда и неколико теренских возила са ознакама Кфора. У 13 часова на административном прелазу очекује се и одржавање скупа „Збор на Јарињу, никада граница“ чији су организатори српски родољуби из Србије, Црне Горе и Републике Српске, јавља извештач РТС-а.

Приметан је и велики број полицијских снага које ће овезбеђивати скуп.

 

Медији

Можда ти се свиди

Оставите коментар