Почетна » СТРОГО ПОВЕРЉИВО Тајно направили 10.000 флаша за „томовачу „

СТРОГО ПОВЕРЉИВО Тајно направили 10.000 флаша за „томовачу „

од admin
0 коментар

Председник Томислав Николић озбиљно се бацио на производњу ракије за коју му је стаклара у Параћину направила прву серију флаша.

Флаша за ракију је рељефног изгледа, има шајкачу по средини, а испод грлића је слово „Т“ које се налази у средини ромба. Јуче није било могуће добити прецизну информацију да ли ће у делу флаше где је утиснута шајкача бити и етикета. Како сазнајемо, прва серија флаша за „томовачу“ завршена је пре неколико дана и направљено је десетак хиљада боца.

– Израда прве количине флаша није нешто ишла. Било је доста шкарта, али то је уобичајено када се раде тако мале серије – каже извор „Блица“.

Ова серија флаша за председника Србије урађена је за два дана. Међутим, њену производњу пратила је толика тајновитост да се буквално граничи са озбиљном државном тајном. Како „Блиц“ сазнаје, радницима је било забрањено да уносе телефоне у погон, претпоставља се да неко не би и сликао производ за председника Николића и његову „томовачу“. Извор „Блица“ наводи да се обично зна ко је наручилац посла, али флаше са шајкачом и словом „Т“ су данима биле енигма за већину запослених па и оне на руководећим положајима.

„Блиц“ је позвао маркетинг фабрике стакла у Параћину и распитали смо се о уобичајеној процедури када се поручују флаше. Интересовало нас је колика је најмања количина која се поручује, да ли се посебно плаћају флаше изгледа који није у редовној понуди. Питали смо и да ли за флашу по нашој жељи треба да донесемо цртеж или у фабрици има дизајнер.

– Првенствено треба нагласити да, уколико желите флашу које нема у нашој редовној производњи, набавите потребне алате. Коштају око 30.000 евра и купују се ван земље. Можете их поручити преко нас или директно и има их у Италији, Бугарској и Хрватској. Израда алата се чека између четири и шест недеља – упознају нас са детаљима који нас деле од жељеног производа.

Како додаје службеница, било да наручилац донесе цртеж флаше или не, пресудни су алати неопходни баш за такву израду, а цртеж не мења значајно цену по флаши.

Председник Србије од доласка на Андрићев венац помињан је често поводом ракије „томовача“. Он своју ракију служи и промовише и на званичним државним пријемима. У време прошлогодишњих поплава критикован је у јавности јер је био поред казана у Бајчетини и пекао ракију, уместо у обиласку угрожених подручја.

Флаше на лагеру

У маркетингу параћинске фабрике стакла кажу да је по процедури најмања количина флаша за израду по поруџби – 500.000 боца. Цена је од 25 до 30 динара по флаши.
Како сазнајемо, од прве серије (10.000 флаша) за „Томовачу“ тренутно у фабрици у Параћину има још неиспоручених флаша на лагеру.

 

(blic)

Можда ти се свиди

Оставите коментар