Почетна » Стручњаци нису чули за Вучићев рецепт за наталитет

Стручњаци нису чули за Вучићев рецепт за наталитет

од admin
0 коментар

По истраживању које смо радили, мање деце се рађа у вишеспратницама. Зато ћемо у централној Србији градити зграде са четири спрата, а у Београду и Новом Саду са пет и шест спратова – рекао је председник Србије Александар Вучић, најављујући изградњу стамбених објеката са мањим бројем спратова, како би се побољшао наталитет.

У покушају да дођемо до тог истраживања како бисмо се детаљније упознали са презентованим подацима, позвали смо релевантне институте и факултете, међутим, сем смеха саговорника, нисмо успели да сазнамо ко је дошао до закључка о рађању већег броја деце у зградама са мањим бројем спратова.

Током конференције за медије која је поводом изградње станова за припаднике безбедносног сектора одржана у понедељак, председник је прозвао Небојшу Шурлана, директора Грађевинске дирекције Србије, да потврди његове наводе речима „јел тако, Шурлане“, међутим, ни он није знао о каквом истраживању је реч те су нас упутили на кабинет премијерке Ане Брнабић. У њеном кабинету такође ништа нису знали о овоме, а из кабинета Александра Вучића нисмо добили одговор ко је радио то истраживање.

У Институту за социолошка истраживања Филозофског факултета и Центру за демографска истраживања Института друштвених наука речено нам је да се нису бавили оваквим истраживањем. Исти одговор смо добили и у Републичком заводу за статистику.

– Такве анализе се могу урадити на основу података из пописа становништва, у којем се налазе подаци о броју стамбених јединица, спратности, броју људи и деце који у њима живе. Не знамо да ли се тиме неко бавио – кажу у Републичком заводу за статистику.

Одговор смо потражили и на Одсеку за демографију Географског факултета, али га до закључења овог издања Данаса нисмо добили. Доскорашњи декан Грађевинског факултета у Београду Бранко Божић, такође, није упознат са налазима такве судије, нити је Грађевински факултет укључен у планирање изградње јефтиних станова за припаднике снага безбедности.

Професор Факултета политичких наука Ратко Божовић грохотом се насмејао на питање да ли је ФПН радио истраживање које показује да се у нижим зградама рађа више деце. „Да ли ви мислите да сам ја полудео“, упитао је Божовић, који претходно није био упознат са детаљима које је представио председник Вучић.

– Популистички тренд у Србији делује као цунами, који се не зауставља. Износе се „подаци“ и „чињенице“ без икаквих утемељења – истакао је Божовић за Данас. На питање да ли је у свету неко радио слично истраживање, професор је рекао да поједини научници јесу мало „специфични“, али да би овакво истраживање улазило у домен научне фантастике. Он не искључује могућност да је Вучић заиста дошао до неких података које ми не знамо, „пошто је он свеприсутан и компетентан за све“.

Деца у вишеспратницама мање излазе напоље

За истраживање које показује да спратност зграде утиче на број деце у породици није чула ни Ксенија Петовар, професорка урбане социологије. „Постоји истраживање психолога Слободана Лазића од пре 40 година о томе да деца у зградама са десет и више спратова наводно имају слабије услове живота, мање излазе напоље и мање су на слободним површинама јер без пратње нису могла да изађу напоље“, каже наша саговорница.

К. Живановић – В. Андрић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар