Почетна » Стручњак открива: На ком скупу је било више људи – у петак или у суботу?

Стручњак открива: На ком скупу је било више људи – у петак или у суботу?

од Други Пишу
0 коментар

Између вечерашњег четвртог по реду протеста „Србија против насиља“ и јучерашњег контрамитинга Српске напредне странке (СНС) је „мртва трка“ око броја учесника, процене су Александра Губаша који се годинама бави проценама колико људи борави на различитим протестима. Међутим, оно што треба имати у виду јесте да је Српска напредна странка уз помоћ читаве страначке машинерије и организованог довођења људи у Београд и уцена, окупила између 45.000 и 50.000 људи.

Губаш је раније навео да је страначки митинг СНС-а за 3/4 био мањи него трећи протест „Србија против насиља“ који је одржан прошлог петка, преноси портал Нова.рс.

„Данас је у Булевар из правца Скупштине ушло око 45.000 људи, чему треба додати још неколико хиљада људи који су прилазили колони из свих праваца. Било је јако чудно структурисан догађај. Неки људи су ишли директно на РТС, па треба укључити у анализу и људе који су ишли тим бочним путевима. Не верујем да је тим путем могло да буде више од 5.000 људи, због чега је мртва трка између јучерашњег скупа и данас“, рекао је Александар Губаш.

„То су два скупа близанца тако да кажем, по бројности. Незахвално је давати тачне процене колико је тачно било људи, грађани су носили кишобране и слично“.

Подсетимо, Губаш је гостујући на ТВ Н1 констатовао да је председник Србије Александар Вучић напрегао сав свој апарат, целу логистику, државне службе и партију и није успео да доведе више од 45 до 50 хиљада људи из целе Србије.

Контрамитинг СНС – притисци, уцене и страначка машинерија

Док је Српска напредна странка на свој контрамитинг организовано доводила људе из целе Србије у Београд и то уз помоћ целе страначке инфраструктуре, од чега су многи били приморани и уцењени, са друге стране учесници на грађанским протестима дошли су својевољно, без организованог довођења и о свом трошку.

Грађани на скуповима против насиља, за разлику до контрамитинга СНС-а, нису довођени уз помоћ више хиљада аутобуса, који су у петак окупирали београдске улице, а због чега је шири центар града био у блокади.

Исто тако, СНС за свој контрамитинг није упрегао само читаву страначку инфраструктуру, него и државне службе.

Јавност је имала прилике да чује да су по општинама и местима у Србији биле прописане и квоте броја људи који морају да дођу на контрамитинг СНС.

Последњих дана имали смо прилике да чујемо о бројним притисцима и уценама на раднике широм Србије да присуствују контрамитингу СНС-а, а онима који нису хтели да пристану на долазак прећено је одређеним санкцијама и казнама.

Данима су активисти, грађани и представници синдиката указивали на притиске са којима су се суочавали запослени у јавном сектору. Тако су на удару ових притисака пре свега били запослени у државној администрацији, јавним предузећима, здравству, просвети и сви кадрови који су уз страначку помоћ дошло до посла.

Најрањивији на притиске били су они који су били запослени на одређено време или ангажовани на ПП уговоре (о привременим и повременим пословима).

Поједини политичари поставили су и питање како СНС, који наводно има 700.000 чланова, и поред свега није у стању да организовано окупи ни трећину свог чланства на једном месту, што је око 210.000 људи.

Комплетан текст о овој теми прочитајте ОВДЕ

N1 / Tanjug / Zorana Jevtić

нова.рс/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар