Почетна » Сукобима у Народној странци се не назире крај: Први човек партије у Нишу који је јавно подржао Мирослава Алексића о смени сазнао из медија

Сукобима у Народној странци се не назире крај: Први човек партије у Нишу који је јавно подржао Мирослава Алексића о смени сазнао из медија

од Други Пишу
0 коментар

Након што је потпредседник Народне странке и шеф њиховог посланичког клуба Мирослав Алексић смењен са чела Извршног одбора партије, слична судбина задесила је и посланика Ђорђа Станковића, који званично није више на челу одбора у Нишу. Иако све личи на “одмазду” због Алексићеве најаве кандидатуре за председника странке и Станковићеве отворене подршке, новопостављени повереник Народне странке у Нишу Стефан Јовановић каже да је све у складу с прописима.

У недељу је до јавности сигла вест да је посланик Народне странке Стефан Јовановић именован за повереника Градског одбора Ниш и да ће његов задатак бити да организује рад Одбора до страначке скупштине, заказане за 22. октобар.

У саопштењу странке се наводи да ће Стефану Јовановићу мандат трајати 120 дана и да неће бити кандидат за председника Градског одбора Народне странке Ниш на следећој изборној скупштини.

Јовановић је практично заменио Ђорђа Станковића, посланика који је јавно пружио подршку кандидатури Мирослава Аексића за председника партије.

Интересантно је да је његов мандат истекао у фебруару, али је смењен тек сад и то свега неколико дана након што је нишки одбор Народне странке јавно подржао Алексића.

Шта се тачно десило у Нишу, питали смо и Јовановића и Станковића.

Истраживања показала да је Ниш зрео за промене

Стефан Јовановић каже да је мандат градском одбору у Нишу истекао у фебруару ове године и да до сада није организована Скупштина градског одбора.

“Једино правно решење било је да се именује повереник. Мој мандат је технички, са задатком да организујем Скупштину градског одбора на којој ће бити изабран председник и остали органи, а ја свакако нећу бити кандидат на тим изборима. Ђорђе је потпредседник странке и мој дугогодишњи пријатељ и верујем да ће ми помоћи у организацији рада одбора до Скупштине. Мислим да су недавна истраживања показала да је Ниш зрео за промене и да је локална власт СНС лоше оцењена и то представља велику шансу за опозцију”, наводи Јовановић.

На питање да ли све ово има везе са сукобом две струје у Народној странци и да ли се могу очекивати смене и у другим одборима, одговара:

“Може се очекивати да ће све бити у складу са прописима. То је надлежност Извршног одбора, а на челу Извршног одбора је доктор права који сигурно неће радити ништа ван Статута и правила. У то сам уверен”.

Занимљиво је и да се друга страна позива на рад Извршног одбора.

За смену сазнао из медија

Посланик Ђорђе Станковић за Нову каже да је сазнао за смену из медија, да га нико из странке о томе није информисао и да није добио никакву одлуку Извршног одбора.

“А једино Извршни одбор може да ме смени с места вд председника одбора. Зато је легитимитет ове одлуке доведен у питање. Међутим, нико не треба да мисли да ово нисмо очекивали. Ово је само још један у низу потеза правног насиља легалисте Вука Јеремића. Ово је процес с којим су кренули још од смене Извршног одбора и Мирослава Алексића са тог места, сад настављају. Смениће сваку особу која није на њиховој страни, јер ово нема везе са истицањем мандата, вд председник одбора спроводи изборе, ово је порука да демократија не постоји нити ће је бити”, каже Станковић и додаје:

“Сходно томе, даље одлуке ћу доносити са Мирославом Алексићем и Бором Новаковићем, али и мојим сарадницима и члановима одбора у Нишу, али и са преко 80 одбора Народне странке који су јасно дали до знања шта мисле о свему овоме. Ову слику о себи Народна странка није смела да дозволи, и подсећам да сарадња у опозицији постоји, али наравно ово је све део процеса и део живота унутар странке, тако да молим за разумевање. Ово ће свакако помоћи прочишћењу и већем фокусу опозиције у будућности”.

Foto:A.K ATA; MLADEN SAGOVAC; Dragan Mujan/Nova.rs; Vesna Lalić/Nova.rs

Јелена Јеловац    Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар