Почетна » „СВЕ ЋЕМО РЕШИТИ“ РИК о Белом у 17 сати; Павловић: Биће још проблема

„СВЕ ЋЕМО РЕШИТИ“ РИК о Белом у 17 сати; Павловић: Биће још проблема

од admin
0 коментар

Представници Републичке изборне комисије имаће највећи проблем са прихватањем кандидатуре за председника Луке Максимовића, односно Љубише Прелетачевића Белог. И у његовом случају сада постоје две дилеме, које ће бити отклоњене данас у 17 сати, за када је заказана нова седница РИК-а.

Члан РИК-а Милош Павловић на свом твитер профилу објавио је да ће Белом за кандидатуру недостајати сигурно 35 потписа, за које је већ утврђено да су неисправни. Павловић је написао да 9.965 изјава прошло и послато на проверу у Министарство за државну управу и локалну самоуправу.

 

Како нам је речено у РИК-у, Министарство треба да утврди да ли су потписиници његове кандидатуре уписани у бирачки списак и да ли су подржали кандидатуру још неког кандидата за председника.

– Списак је послат у Министарство, које ће утврдити да ли у тим случајевима постоје недостатци, а РИК чека повратни извештај – наводе у РИК-у.

Ипак, то није све и само од става Министарства не зависи да ли ће кандидатура Белог бити прихваћена. Наиме, чланови РИК-а тек треба да одлуче да ли да уопште прихвате близу 10.000 потписа, на којима не стоји пуно име групе грађана која би да кандидује Прелетачевића.

Наиме, уместо назива Група грађана „Бели – само јако“, у изјавама потписника не наводи се „група грађана“, што је велики проблем за поједине чланове РИК-а, нарочито за представнике СРС-а.

 

– Закон о избору председника Србије прописује шта мора да има та изјава, а Упутство за спровођење изборних радњи иде мало шире и овде водимо дебату да ли је недостак речи отклоњив или не и да ли утиче на суштину. По мишљењу опозиционих представника у РИК-у, недостатак речи „групе грађана“ апсолутно не утиче на потписе подршке и вољу тих људи који су му дали подршку и који никако нису били у заблуду коме подршку пружају – навео је Иван Нинић, члан РИК-а и додао да све „ово може да буде једна жестока правна дебата која ће се у крајњем случају преселити у Управни суд, без обзира каква одлука РИК-а буде“.

Да ли ће кандидатура бити прихваћена зависи од чланова СНС који седе у РИК-у, који на неформалном састанку у тој комисији нису изнели заједнички став.

– Поједини су се само смешкали, а неки су говорили да још не знају како ће према томе да се поставе – наводи наш саговорник из РИК-а.

На данашњој седници РИК-а на дневном реду није било прихватање или одбијање кандидатуре Белог, а по њеном завршетку огласио се и сам Прелетачевић на својој фејсбук страници.

„Мора да чекамо још… Нека, само беееез сикирације, љуби чика, имаћете кандидата Белку, па макар не знам“, написао је он.

Наташа Латковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар