Почетна » Све може кад си у СНС: Директор прима две плате, зарађује 300.000 динара, а градоначелник не види шта је спорно

Све може кад си у СНС: Директор прима две плате, зарађује 300.000 динара, а градоначелник не види шта је спорно

од Други Пишу
0 коментар

Некадашњи функционер Демократске странке Србије, а сада члан СНС-а, директор Јавног предузећа „Градац“, Милан Бојовић, од грађана Чачка, за свој посао месечно прима две плате, односно зарађује око 300.000 динара. Осим директорске плате у ЈП „Градац“ која је највећа у локалној самоуправи, Бојовић од прошле године прима и накнаду као члан радног тима у оквиру пројекта Чачак – Национална престоница културе.

Према речима Виолете Марковић, потрпредседнице Народне странке у Чачку, Бојовић је потписао са градоначелником Милуном Тодоровићем уговор по коме он месечно приходује 111.000 динара, без дневница и осталих трошкова.

„Пројекат Чачак престоница културе почео је да се реализује од јануара прошле године. Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је одредио све чланове радног тима. Неки су се потписали уговор и прихватили да се ангажују без накнаде, а неки су потписали уговоре којим се дефинише накнада. Медју њима су стручна лица која ће радити на припреми програма, а нису запослени у нашим установама. Међутим, уговор је потписао и Милан Бојовић, актуелни директор ЈП „Градац“, донедавни помоћник градоначелника. По Закону о приступу информацијама од јавног значаја Градска управа за финансије ми је доставила докуменат по коме се види да је током прошле 2022.године, Милан Бојовић инкасирао НЕТО 1.268.571 динар само за ангажовање на пројекту Чачак Престоница културе. Ако погледамо уговор који је Милан Бојовић потписао са градоначелником Милуном Тодоровићем видимо да на ту накнаду посебно иду припадајући порези, и да у ове трошкове не улазе трошкови дневница за путовања, службеног пута, исхране… За сада знамо да је Бојовић путовао у Ријеку, али не знамо где све био и колико је то коштало“ испричала је за наш портал Марковић.

Она је подсетила да је Милан Бојовић, као директор ЈП „Градац“, већ задужен да ради оно што је овим спорним уговором предвиђено и да је за то плаћен од грађана Чачка. Посебно је проблематичан члан два у уговору у коме се наводи да ће Бојовић бити ангажован до трећине радног времена ван радног времена, објаснила је.

„Ако је радно време осам сати, за 2 сата и 40 минута додатног радног времена Милан Бојовић је у претходној години инкасирао додатних 111.000 динара месечно. Нето. Плус трошкови дневница, превоза…С обзиром да радници у установама културе имају повећан обим посла, питам их како доживљавају овако нешто? Такође питам и чланове, симпатизере, гласаче СНС, чуваре кутија напредњака да ли сте се заиста борили за ово и гласали за овако нешто? Да ли је нормално да неко за 2 сата и 40 минута дневно инкасира 111.000 динара месечно ван плате директорског места, за посао који је већ плаћен од грађана Чачка?“ пита она.

По свему судећи ово није једини пројекат на основу кога Милан Бојовић остварује додатне приходе из буџета града. Он је у марту по једном другом пројекту, добио и 45.000 динара, изразивши сумњу да се ради о корупцији и сукобу интереса о чему би требало да се изјасне агенција али и правосуђе, указала је Марковић.

Она је подсетила на трагедије које су се догодиле само током прошле године, а за које је одговорно ЈП „Градац“.

Пре свега на несрећу у Јанчићима где су настрадала четири младића као и на срушен мост у Овчар Бањи где су погинуле две особе. Већ више година није саниран мост преко Западне Мораве између Мрчајеваца и Слатине који је остао без једног стуба, објаснила је она. „Да ли је овим ангажовањем директор ЈП Градац могао у потпуности да се посвети свом послу који је одговоран? С обзиром на трагедије које су се десиле мислим да није, јер је ангажован на другим пројектима. Оно што је сигурно, то је да овакви људи немају морала, образа и завлаче руку у џеп грађана Чачка“, сматра потпредседница Народне странке.

По речима Виолете Марковић, радни тим нема радне састанке, нема записника са седница, а из буџета града је за пројекат издвојено преко 600 милиона, а држава је дала 300 милиона динара.

„Да имају бар мало морала, сви који су запослени у јавним управама, у јавним предузећима, којима је ово делокруг рада на самом радном месту, не би никада узели ни динар за ово. Позивам их да уплате новац за обнову тоалета на дечјем одељењу болнице ако имају бар мало образа“, поручила је она.

Са друге стране градоначелник Милун Тодоровић сматра да у томе нема ништа спорно. Према његовим речима у овом подухвату је учествовало безброј људи, а само њих неколицина прима накнаду.

„Нисам потписао уговор само са Миланом Бојовићем већ са 22 лица. Они су кренули да раде на пројекту пре краја 2021.године. Ако се добро сећам, 50 одсто средстава предвиђено је за програмске садржаје, 20 одсто за људске ресурсе, 20 за медијско праћање и медијске манифестације и 10 одсто за надзорне органе. Добили смо ласкаву титулу захваљујући овим људима, а не захваљујући мени. Нису само та 22 лица радила на том пројекту, већ стотине лица, волонтерски. Првих годину дана сви су радили волонтерски. Желео сам да их наградим за то и тај уговор је потписан за прошлу годину, вреднујући шта су све радили. Наравно да немам проблем са тим. Од та 22 лица, њих 19 има уговоре о накнади. Новац не примају помоћник градоначелника Мирослав Петковић, начелница ГУ за урбанизам Вера Јаковљевић и Шеф службе за јавне набавке Александар Радомировић. Они немају право на накнаду, али би их радо наградио. За њихове накнаде смо издвојили мање од 11 милиона динара прошле године. Наградио бих и себе, али закон ми то не дозвољава. Политиканти покушавају да сјајне ствари упрљају са политиканским изјавама. Људи који раде викендима, рано ујутру, после радног времена треба да буду награђени. Ове године потписујемо нове уговоре са радним тимом, видећемо да ли ће доћи до неких промена, можда неких незнатних“ рекао је Тодоровић.

Љубица Сокић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар