Почетна » Сви Вучићеви кумови – криминалци, менаџери, контроверзни бизнисмени и политичари

Сви Вучићеви кумови – криминалци, менаџери, контроверзни бизнисмени и политичари

од Други Пишу
0 коментар

Када се последњи пут оглашавао о броју својих кумова, председник Србије Александар Вучић избројао их је 75. Списак је шарен, а на њему су многе познате личности и политичари, међу којима су Војислав Шешељ, Небојша Стефановић, контроверзни биснисмен Никола Петровић, естрадни менаџер Зоран Башановић, криминалац Петар Панић и многи други. Да ли је то и коначан списак можда ће нам саопштити председник лично, али и ових „скромних“ 75 оставља велики број афера иза себе.

Председник Републике Александар Вучић јавно се хвали како има много кумова. Понекад додаје да ни не зна ко су му све кумови, али они се неретко „труде“ да подсете Вучића да су ту. Најчешће то раде својим делима или аферама, око којих се истичу и доводе у везу са председником.

Последњи у низу који је привукао пажњу је Урош Панић, који је син некадашњег Вучићевог саборца Петра Панића. У питању је један у низу познатих кумова председника Вучића, који је у више наврата стигао до „рефлектора“ јавности.

Власник ауто-перионице у Земуну Дејан Виденовић раније је причао да му је Панић заградио улаз јер није пристао да му пере кола бесплатно или испод цене. Обраћао се и полицији, али они су рекли да ништа не могу да ураде. Популарни Пана, моћни земунски криминалац, годинама је градио репутацију човека којег се требало клонити.

Панић је био близак некадашњем вођи земунског клана, а против њега су годинама подношене кривичне пријаве – за пребијање, изнуде, недозвољено ношење оружја. Многи од поступака никад нису стигли до суда, неки су застарели, а у неколико случајева кажњен је са свега неколико месеци робије.

Панић је близак низу других људи из врха власти који се могу видети у његовом друштву на фотографијама о чему је у неколико наврата писао КРИК: министар одбране Небојша Стефановић, председник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић и министар у Влади Горан Весић.

КРИК је открио да је и злогласни министар здравља Златибор Лончар, у време док је радио као лекар, издавао Панићу налазе са нетачним подацима који су му помогли да одлаже суђења.

Поред Панића, Вучић је кум са Николом Петровићем, контроверзним биснисменом који је у жижу јавности поново дошао након што је слупао свој скупоцени „мекларен“. Петровић, члан СНС, био је директор ЈП „Електромреже Србије“, а од 1. јануара 2015. обавља функцију потпредседника Привредне коморе Србије.

Петровић има веома разгранат бизнис и у Србији. Како је откривено, кум председника државе, осим што је власник 10 мини-хидроелектрана преко сувласништва у појединим фирмама, истовремено се бави увозом лекова и развојем технологија за соларну енергију, а у власништву има и авио-компанију коју је купио од контроверзног бизнисмена Станка Суботића.

Наиме, у новооткривеним документима који су процурели током међународног пројекта „Пандорини папири“ , а који је открио сакривене послове неколико десетина светских лидера и више стотина функционера из чак 90 држава, појавило се и име Николе Петровића.

Познато је да је Вучић кум и лидера радикала Војислава Шешеља, а њихове везе су вишеструке. Поред поменутог венчаног кумства, лидер СРС је био и кум на крштењу Вучићеве деце Данила и Милице. Мада није крио да је дубоко разочаран у Вучића што је напустио СРС, Шешељ је касније „смирио реторику“ према њему.

Мање је познато да је Вучић кум и са бившим министром Небојшом Стефановићем, али и председником Извршног одбора СНС Дарком Глишићем.

Глишић је један од водећих оперативаца и људи од поверења Вучића, а уочи формирања нове Владе бојажљиво се помињао као кандидат за министра. Ипак, није добио нову „фотељу“, али је и даље остао напредњак који је задужен за партијску синхронизацију и дисциплину.

Вучић је кум и са естрадним менаџером Зораном Башановићем, коме је крстио дете. Осим тога, Вучић је био и кум на венчању Башановића, али њихов однос је значајно нарушен последњих година.

foto naslovna.Petar Pannić Pana i Aleksandar Vučić Foto: Privatna arhiva

Данило Савић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар