Почетна » Свима који се у 20х затекну на бирачком месту мора се дозволити да гласају

Свима који се у 20х затекну на бирачком месту мора се дозволити да гласају

од Жиг Инфо
0 коментар

У Србији се данас одржавају председнички, парламентарни и избори у неколико локалних самоуправа. Бирачка места отворена су у 7, а затварају у 20 часова. Будући да су велике гужве на бирачким местима, подсећамо да уколико се на бирачком месту или испред њега у тренутку затварања биралишта затекну бирачи који још нису гласали, мора им се дозволити да гласају.

Извршни директор Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) Бојан Клачар изјавио је агенцији Бета да би члан бирачког одбора у 20 часова требало да стане на крају постојећег реда бирача који чекају да гласају и да се свим бирачима који су до тог тренутка у реду омогући да гласају и после истека законског рока у 20 часова.

„Свима који би накнадно стали у реду иза члана бирачког одбора не би било омогућено гласање“, објаснио је Клачар.

У Републичкој изборној комисији (РИК) нису могли да одговоре на питање да ли ће, због великих редова испред многих бирачких места у Београду, бити продужено гласање и после 20 часова како би сви заинтересовани бирачи испунили своју градјанску дужност.

Агенцији Бета је у РИК-у речено да је председник Владимир Димитријевић на састанку, а да по закону рок за гласање истиче у 20 часова.

Сарадници председника РИК-а нису могли ни да одбаце могућност да се, ако буде било потребе, продужи гласање на местима где постоје велики редови.

Не морате имати позив, али морате имати лични документ

Да бисте гласали, морате да дођете на бирачко место на коме сте уписани у извод из бирачког списка, подсећа ЦРТА, а преноси лист Данас.

Да ли сте уписани у бирачки списак можете да проверите на https://upit.birackispisak.gov.rs/ или да позовете Министарство државен управе и локалне самоуправе на бројеве телефона: 011/2641-497, 011/2686-808, 011/3643-990 и 011/3643-991

Да би гласао, бирач мора да се идентификују важећом личном картом или пасошем. Уколико су ова документа истекла, а бирач није добио нова до изборног дана, идентитет може да докаже истеклим документом и потврдом МУП-а о поднетом захтеву за издавање новог.

Позив за гласање није услов да би се остварило бирачко право и ако га бирач није добио може да гласа.

Нико не може да гласа уместо другог бирача и то је забрањено.

Бета, Данас, Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар