Почетна » Избори у доба короне и бојкота – историјски максимум и историјски минимум

Избори у доба короне и бојкота – историјски максимум и историјски минимум

од admin
0 коментар

 

„Историјска победа”, потврда постојаности партије или прилика да их грађани боље упознају – прве су поруке победника јучерашњих парламентарних избора – представника Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и коалиције „Победа за Србију” (СПАС), коју предводи Александар Шапић. Све остале странке, осим мањинских, које су учествовале на изборима остале су испод цензуса, а њихови представници грађанима су послали различите поруке које се своде на то да је политички живот у Србији практично укинут. Поједини се нису ни обратили јавности.

Излазност је, према подацима које су објавили Ипсос и Цесид, историјски на нешто нижем нивоу у односу на претходне, а доминација једне странке на највећем од увођења вишестраначког Система у Србији.

Процена излазности је највише 49 одсто уписаних бирача. Ова чињеница може да указује и на то да, поред коронавируса и позива на бојкот, грађани губе поверење у систем и могућност да њихов глас утиче на било какву промену. Излазност је 2012. била 57,80, онда је 2014. гласало 53,09 уписаних, док је на парламентарне изборе 2016. године изашло 56,07 одсто бирача. У главном граду на овим изборима излазност бирача је била 15 одсто мања него пре четири године.

Од укупног броја изашлих на изборе, а по незваничним резултатима које су оствариле странке, расподела мандата у Скупштини изгледаће овако:

СНС 189

СПС-ЈС 32

СПАС 12

СВМ 9

Листа Муамера Зукорлића 3

СДА Санџака 2

Албанска демократска алтернатива – Уједињена долина 3

Свакако историјски

Уз трубаче и аплаузе убедљиву победу на овим изборима синоћ је прогласила листа Српске напредне странке, а њен председник Александар Вучић, у првом обраћању након затварања биралишта, поручио је да је „СНС добио више од два милиона гласова и да је то историјски тренутак”.

„Желим да се захвалим свим грађанима Србије који су упркос свим претњама, упркос сталним покушајима многих да их заплаше короном, а до јуче су лупали у шерпе и тражили да узкинемо све мере пошто је то диктатура. Људи су разумели да је будућност Србије важна за све нас“, рекао је Вучић.

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да ће његова листа у Скупштини имати већи број мандата него на изборима 2016. године и да је с обзиром на околности задовољан успехом од око 11 освојених процената.

Дачић је истакао да је коалиција СПС-Јединствена Србија спремна за наставак сарадње са Српском напредном странком јер је „стабилност важан предуслов за будуће изазове и од тога зависи колико ће Србија бити јака“.

Лидер Српског патриотског савеза (СПАС) Александар Шапић изјавио је да је та странка не затвара врата за разговоре о евентуалним коалицијама после данашњих парламентарних избора у Србији, али да од своје политике неће одустајати.

„Причати данас о неким коалицијама, а ми смо ушли у парламент са нешто више од четири одсто, било би сувише политички арогантно. СНС има апсолутну већину да ради шта год жели. Ја нећу затварати своја врата, као што нисам ни до сада. Разговараћемо са свима, а ако неко неће да разговара, нећемо се ни на кога љутити. Од своје политике нећемо одустати“, рекао је Шапић новинарима по објављивању првих изборних резултата.

Испод цензуса радикали, ПСГ, УДС, Метла…

Осим мањинских листа за које не важи изборни цензус од 3 одсто, све остале листе, имајући у виду тренутне процене резултата неће прећи цензус, међу њима радикали, представници покрета „Метла”, Покрет слободних грађана, Уједињена демократска Србија…

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић оценио је да су ови избори показали у каквом је стању Србија након „систематског уништавања система”.

„Ми ћемо се јако борити да оздравимо ово друштво”, рекао је Трифуновић.

Како је рекао, они „не би имали шта да славе” и да је ПСГ освојио осам одсто гласова, „исто као и сад”.

„Кампања је отишла на ентузијазам и лудило… 90 одсто људи у ПСГ-у се никада није бавило политиком. Борићемо се до краја да оздравимо Србију која је јако болесно друштво”, рекао је Трифуновић.

Он је навео и да ће на скупштини Покрета слободних грађана понудити своју оставку.

Лидер Социјалдемократске партије и бивши председник Србије Борис Тадић коментаришући прелиминарне резулате избора рекао је да они показују да је „Вучић успео да уништи политичко ткиво Србије”.

„То да једна странка има 62 одсто, а следећа 10 и још једна прелази цензус то није нормално и сведочи о стању у коме се Србија налази. То нас све заједно води у безизлазност“, оценио Тадић чија је странка учествовала на локалним изборима док су бојкотовали парламентарне.

Он верује да је и постотак излазности упитно.

„Да ли је то заиста 50,2, да ли је то убрзавање излазности да би Вучић вештачки легитимизовао своје гласове? Ја верујем да је тако, он је успео да уништи политички живот и опозиција мора пажљиво да ради пред предстојеће изборе“, сматра бивши председник Србије.

Први на листи Уједињене Демократске Србије Марко Ђуришић захвалио се свима који су гласали за ту листу поручујући да ће наставити да се залажу за оне вредности које су промовисали, а то је модерна европска грађанска Србија.

Он је додао да су хтели у току кампање да покажу да може да се комуницира на другачији начин пристојним речником и позитивном кампањом без лидера али, према његовим речима, то није дало резултат.

Председник ДСС-а Милош Јовановић указао је да листа „Метла“, коју предводи, стрпљиво чека резултате, а ако треба тражиће и увид.

„Постоји нека врста несагласја онога што смо чули са телевизија и онога што допире до нас“, објаснио је на првом обраћању после затварања бирачких места. Он је додао да је поносан и да честита својим члановима како су изнели кампању.

Новинарима се у име Српске радикалне странке обратио потпредседник ове странке Миљан Дамјановић.

Како је оценио, владајућа СНС успела је да оствари план и на овим изборима избаци радикале из парламента.

Дамјановић је на конференцији за медије у седишту СРС-а рекао да су сви у странци разочарани чињеницом да нису прешли цензус, али да ни за педаљ неће одустати од борбе као ванпарламентарна странка.

Он је најавио најбољу могућу анализу сваког бирачког места, јер како је навео, сумњају у много нелогичности.

На питање зашто се лидер странке Војислав Шешељ није обратио медијима и да ли има шансе да се он повуче, Дамјановић је поручио да ће странка остати уз њега још одлучније, а да ће када се створе бољи услови и када медији буду отворенији, онда и СРС имати боље резултате.

Представник листе Суверенисти Саша Радуловић, као ни представници Један од пет милиона и Заветници, нису се оглашавали након проглашења прелиминарних избора. Покрет обнове краљевине Србије, односно монархисти, саопштили су, како је пренео Н1, да ће се огласити када буду саопштени коначни резултати избора.

Ђилас: Историјски ниска излазност, нема генијалне формуле која ће све да промени за један дан

Савез за Србију који је бојкотовао ове изборе такође је прогласио успех. На питање Инсајдера у чему се огледа тај успех лидер Странке слободе и правде и један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас каже да успех бојкота не мери само излазношћу. Успех је, како каже, сама чињеница да су странке окупљене у СЗС остале при одлуци да бојкотују изборе док се не створе услови да они буду фер. На питање шта су њихови наредни кораци, Ђилас каже да ће покушати да приморају међународну заједницу, а пре свега Европу, да помогне у стварању фер услова, као што се то десило у појединим земљама региона, као и да ће покушати да допру до оних гласача до којих овог пута нису успели.

„Нема генијалне формуле која ће све да промени за један дан“, рекао је Ђилас одговарајући на питање шта ће конкретно бити наредни кораци Савеза за Србију.

Према његовим речима, данашњи дан не треба гледати као преседан, јер је бојкот био само средство да се покаже како изгледају кампања и избори у Србији.

„Ово је само још један део тог процеса који смо започели и Споразумом са народом и протестима и бојкотом парламента Србије, локалних парламената и данас смо у потпуности оголили тај режим. Ми ћемо даље наставити са нашом борбом сада, трудићемо се да дођемо и до оних људи до којих овога пута нисмо успели“, каже Драган Ђилас.

На питање на основу чега закључују да су они који нису изашли на изборе донели такву одлуку због позива на бојкот који је упутио СзС, каже да он такав закључак никада није ни изнео.

„Ја то нисам рекао ни у једном тренутку. Ја сам рекао да су грађани Србије рекли не овом режиму и да не желе да учествују у ненормалности која се приказује као нормалност. Не мислим ја да су они остали код куће због позива опозиционих странака. Бојкот је лична одлука сваког човека. Сигуран са да је већина њих који су бојкотовали изборе то урадила због себе и свог става, а не због тога што их је звао Драган Ђилас или било који други опозициони лидер“, рекао је Ђилас.

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар