Почетна » Телећа је то глава за било ког опозиционог мачка: Здравко Понош о изборима у септембру и могућем договору Вучића са опозицијом

Телећа је то глава за било ког опозиционог мачка: Здравко Понош о изборима у септембру и могућем договору Вучића са опозицијом

од Други Пишу
0 коментар

Лидер покрета СРЦЕ Здравко Понош рекао је за Данас да Вучић најављује изборе са намером да тим обећањем анестезира народни бунт. Он би вероватно и да се око тога договори са неким из опозиције ко би био спреман да се договара у име народа. Телећа је то глава за било ког опозиционог мачка. За почетак, волео бих баш да видим ко је спреман да пропагира веровање у Вучићева обећања.

На питање да ли сматра да под притиском великог броја грађана на улицама Вучић може да пристане и на раздвајање избора Понош каже:

– Вучић нема петљу на то да пристане, зна колико је крхка ова власт коју покрива својим скутима. Морају да се обезбеде елементарно поштени изборни услови. Датум је мање важан, али се подразумева одговарајући размак између тих избора.

Он је имао јасну агенду до 2027. која је подразумевала армирану структуру власти која може да издржи потресе предаје Косова и копања литијума, чак и уз, за њега неповољно ветрове који дувају из Црне Горе.Око Украјине је нашао модус да Западу да оно што им треба више од симболичних санкција Русији, и онда нам се десила трагедија која би потресла свако друштво и оголила природу власти. У Србији је огољено како оно што нас је увело у ризик од оваквих трагичних догађаја, тако и природа режима да на све одговара искључиво репресијом. Нешто од тога видели смо приликом драконских мера ограничавања кретања и дугих цеви на улицама током ковида – подсећа Здравко Понош.

 

Према његовим речима, режим је уздрман оправданим народним бунтом и Вучић тражи начин да, спортским речником, примири лопту. Одавно није у стању да игра ненамештене утакмице. Трагедија која је погодила наше друштво уздрмала је сваког поједачно. То је буђење које Пинк и Информер и дневна доза Вучића не могу да анестезирају. Уплашио се величанствених шетњи у тишини. Прави грешке, вређа народ, прети, организује протест против протеста против насиља. Посезање за најавом ванредних избора у септембру послужиће да се измери колико би то примирило огорчену јавност, бар до летњих одмора, да се купи време, да се смири огорчење. С друге стране то, као и страначки СНС контрамитинг против народног бунта служи за мобилизацију и храбрење властите страначке војске – истиче он.

Здравко Понош додаје да Вучићу “меки СНС гласачи клизе кроз прсте”, као и да то више не може да заустави. Њих ће покушати да превари причом о покрету који прави, сматра саговорник Данаса, који је у ствари коалиционо маскирање улупаног СНС.

– Наше друштво је озбиљно оболело. А како и не би кад се у њега већ деценију убризгава отров. Убризгава се од деведесетих са паузом од 5.октобра до доласка СНС на власт. Главни тровач у овом полувремену је Вучић. Сви остали само асистирају. И зато ништа не решава што ће отићи неки Ружић или Гашић. Има он на полици колико хоћете Ружића осталих но-наме министара. Тема је Вучић – сматра Понош.

 

И за страшну трагедију у којој су побијена деца главну одговорност сноси Вучић, а не “неки Ружић или Гашић”.

– Наравно и они треба да иду. Не да им се камче оставке, да их нуде. Нема шта ту да се нуди. Само оставиш и идеш. Знају они и где. Али Гашић би се после Вучића вратио трговини кафом, а Вучић би после Гашића нашао другог Гашића. Уосталом, нисмо ми као друштво оболели од кафе него од дневне дозе Вучића. И то тако већ 10 година ушприцавано као коктел са пинк ријалитијима и дезинформерима. Зато Вучић треба да иде. Он треба да оде пре него зарије прву лопату за ископавај литијума и пре него нам Косово не избрише и из историје и пре него нам се не избрише јасна граница између наших живота и његових ријалитија – каже Понош.

Опозиција, истиче, не сме да наседа на Вучићева обећања и преваре.

– Треба да мудро игра на Вучићеве грешке, политичко лудило које све теже контролише, шешељизам који прелива из њега. То је непресушан ресурс. Свакако издашнији него организациони и сваки други капацитети опозиције и још у условима медијског мрака. Најважније је да се на потроши огромна енергија народа неким непромишљеним гестом – каже Здравко Понош.

 

Према његовим речима, без обзира да ли Вучић најавом превремених парламентарних избора само смирује бунт до летњих одмора или се спрема да збрза на јесен заједно парламентарне и локалне изборе тако што његове локалне власти поднети оставке или ће донети нови закон, циљ му је исти – да се извуче из одговорности за предају Косова и разваљено друштво на најболнији могући начин.

– Опозиција не треба да се полакоми на изборе под било каквим условима и на тај начин да режиму руку да се извуче уз мање огреботине. Вучићу најава избора служи како би амортизовао народни бунт, довршио предају Косова, кренуо са експлоатациијом литијума и устоличио дугорочну власт своје клике. Нада се титули гувернера европске литијумске провинције. Опозиција управо све то мора да спречи – закључује генерал Понош.

Можда ти се свиди

Оставите коментар