Почетна » Бивши шеф Жандармерије Братислав Дикић помоћник директора Јавног предузећа Србијашуме

Бивши шеф Жандармерије Братислав Дикић помоћник директора Јавног предузећа Србијашуме

од admin
0 коментар

 

Од када је тачно Дикић на овој функцији као и шта га као бившег командата Жандармерије квалификује да се бави одржавањем шума у Србији само су нека од питања Инсајдера на које нисмо добили одговор у овом јавном предузећу. Именовање Дикића не помиње се ни на сајту Србијашума али то откривају фотографије објављене и на званичном сајту Топличког округа. Наиме, уз саопштење о састанку који је иницирао начелник Топличког округа Златан Миљковић објављена је и фотографија на којој се налази Дикић, потписано његово име и нова функција.

“Како заједнички допринети повећању пошумљености и обнављању шумских екосистема, унапредити сарадњу и повећати свест грађана о значају очувања шумског богатства на територији Топличког округа било је речи на састанку који је организовао начелник Топличког округа Златан Миљковић, а коме су присуствовали генерални директор ЈП Србијашуме Игор Брауновић, његов помоћник Братислав Дикић као и представници градске власти у Прокупљу, градоначелник Милан Аранђеловић и председник Скупштине Дејан Лазић”, наводи се у саопштењу објављеном на званичном сајту Топличког округа.

Име Братислава Дикића у пословима шумарства помиње се и у текстовима локалних медија Свљиг инфо и Бубамара радио. Тако се у вести о договору јавног предузећа Србијашуме и Месне заједнице Црнољевица наводи да су састанку на коме је договор направљен присуствовали поред председника општине Сврљиг Мирослава Марковића и помоћник директора Србијашума Братислав Дикић, представник Србијашуме из Сврљига Милан Виденовић и два представника МЗ Црнољевица.

Уз саопштење, објављене су и фотографије са овог састанка на којима се види и Братислав Дикић.

 

Дикић у судском поступку за државни удар у Црној Гори

Бившег команданта Жандармерије Братислава Дикића црногорска полиција ухапсила је 16. октобра 2016. заједно са још 19 особа. Црногорско тужилаштво је ову групу српских и руских држављана теретило да су уочи избора, октобра те године, планирали хапшење или ликвидацију тадашњег премијера Црне Горе Мила Ђукановића и насилну смену власти, а да би спречили да Црна Гора уђе у НАТО.

О свему што се тада дешавало у Црној Гори можете погледати у емисији Инсајдера „Служба у служби и ван службе“.

Дикић је у притвору био четири године и четири месеца, а у међувремену је у Спужу штрајковао и глађу. На рочишту, септембра 2017, негирао је оптужбе, наводећи да је „само дошао у посету Острогу“. У мају 2019, пред Вишим судом у Подгорици, осуђен је на јединствену казну од осам година затвора за кривична дела „тероризам у покушају путем помагања и стварања криминалне организације“. Апелациони суд Црне Горе је почетком фебруара укинуо пресуду којом је тринаесторо оптужених било осуђено на готово 70 година затвора, па је бивши командант Жандармерије пуштен из притвора 6. фебруара. У Србију се вратио 13 дана касније.

Ко је Братислав Дикић?

Подсетимо, Дикић је у Жандармерији био од њеног основања 2001, а у ту јединици је дошао из Специјалне антитерористичке јединице. Касније је ухапређен у команданта нишког одреда, а 2009. постао је и командант ове јединице МУП Србије.

Пензионисан је крајем 2015, на свој захтев, због болести, при чему је јавности доставио потврде судова и тужилаштва да се против њега не води, нити се водио било какав кривични поступак. Те потврде је јавности на увид доставио јер су претходних година, док је био на челу Жандармерије, најбројније јединице МУП Србије, али и после смене почетком јула 2013. године, медији писали да је умешан у организовани криминал и рекетирање, као и да су против њега Сектор унутрашње контроле и тужилаштво покренули предистражне радње и поступке. Неки медији су, такође, писали да се против Дикића води истрага због сумње да је умешан у ратне злочине на Косову, али документа из тужилаштва и судова то нису потврђивала.

Сазнања Инсајдера о Братиславу Дикићу

Две године пре смене Дикића, Инсајдер је открио да је он био под оперативном обрадом Управе Криминалистичке полиције у оквиру тајне акције „Систем“.

У тој акцији су прикупљени докази да је као командант Жандармерије, нелегално прислушкивао своје сараднике, али и да су припадници те јединице нашли оружје на подручју Новог Пазара које нису пријавили, већ су га однели у своју базу на Власини. Инсајдер је објавио и да у МУП-у постоји службена белешка од 26. јула 2010, у којој се наводи да је Дикић припадницима Жандармерије наредио да сандук са муницијом и бомбама који су нашли у селу код Бујановца склоне у своју базу у Нишу. Медији су писали и да је у то време намеравао да и Жандармерији формира Одред за специјалне намене од 615 припадника који би деловао по узору на некадашњу Јединицу за специјалне операције, па је добио надимак „Мали Легија“.

У то време пажњу јавности је привукла и показна вежба Жандармерије, рекламирана у тв спотовима и на билбордима којима је доминирала порука „Бог и Жандармерија чувају Србију“. Сам Дикић је приликом јавних наступа увек демантовао све наводе о њему и Жандармерији. Ни због тих афера тадашње руководство МУП-а није иницирало Дикићев одлазак са места команданта Жандармерије.

Дачић га 2011. унапредио у генерала полиције
Министар полиције Ивица Дачић чак га је 2011. унапредио у генерала полиције.

„Кап која је прелила чашу жучи“, како је у јулу 2013. тадашњи директор полиције Милорад Вељовић објаснио свој захтев за смену Дикића. Разлог је било хапшење Александра Крстића, припадника краљевачког одреда ове јединице осумњиченог за двоструко убиство. Крстић је касније осуђен на максималних 40 година затвора због убиства Срђана Томића и Александра Недељковића из Јагодине, које је, наводно због дуга од 5.000 евра, усмртио па запалио. Одмах по Вељовићевом јавном обраћању, министар унутрашњих послова Ивица Дачић је изјавио да ће прихватити захтев за разрешење Дикића, али је одмах постављен за помоћника директора полиције и са тог положаја је пензионисан.

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар