Почетна » ТЕЖАК ДРЖАВНИЧКИ ГАФ: Николићу као да је Путин председник

ТЕЖАК ДРЖАВНИЧКИ ГАФ: Николићу као да је Путин председник

од admin
0 коментар

Изјава шефа српске државе да би руском председнику рекао све тајне није примерена челнику државе и врховном команданту војске, оцењују стручњаци

Изјавом да је са председником Русије Владимиром Путином толико велики пријатељ да може да му открије своје тајне и проблеме, председник Србије Томислав Николић искорачио је из оквира дипломатије, али и дао простор за сумњу да његова осетљивост на Москву може да буде злоупотребљена за одавање информација, оцењују саговорници Курира.

Говорећи о томе какав однос има с Путином, Николић је на крајње необичан начин дочарао како доживљава њихово пријатељство.
– Не знам шта председник Путин осећа према мени, али могу да кажем шта ја мислим о њему и нашем односу. То је потпуно отворено пријатељство, до те мере да ја могу слободно да му откријем своје тајне и проблеме и затражим савет од њега. То је однос пун разумевања – отворио је душу Николић.

Саговорници Курира сагласни су да је ова изјава спорна, нарочито део о одавању тајни, и да не приличи једном шефу државе.

Бивши дипломата Душан Симеоновић додаје и да излази из оквира уобичајене комуникације у дипломатији.

Нема места за емоције

– Зна се како се дају изјаве у политици и дипломатији, одмерено, ту нема места за емоције. Ако Николић хоће да каже Путину неке тајне, нек му их каже без најављивања у јавности. Ако му требају савети, нек их тражи, исто без обелодањивања. Изјаве шефа држава се вреднују и у међународним оквирима и треба их пажљиво изговарати – каже Симеоновић.

Директорка Центра за евроатлантске интеграције Јелена Милић оцењује да је Николићева реторика опасна и да не приличи шефу државе.
– Неко ко је врховни командант у рату не би требало да даје такве изјаве, а исто бих рекла и да је тако говорио о Обами. Његове речи су у функцији русификације српског национализма, а Николић приде игра и на емоције. То све личи на причу о жаби која се кува у хладној води, а врло мало људи је спремно да о томе говори у јавности – каже Милићева.

Клизав терен

Бивши оперативац СДБ Божидар Спасић, упозорава да Николић може да склизне на клизав терен одавања информација.
– Ово је превише емотивна и неконтролисана изјава, указује на поданички однос једног државника према другом. Поставља се питање које су то информације које би Николић радо поделио с Путином и да ли би дошло до тога да из топа одговори ма шта га Путин пита. Оваква изјава буквално шаље поруку: „Од мене можеш добити све“ и доводи у сумњу да Николић у емотивном заносу може да погреши. Али рачунам да до тога ипак неће доћи – каже Спасић.

Нови бисер
ТОМА: ДОГОВОР С БОГОМ

Председник Николић јуче је поново дао још једну неуобичајену изјаву, и то да Срби, али и Руси, имају договор са богом! Примајући награду руског патријарха Алексеја Другог јуче у Москви, Николић је рекао да није лако бити брат Србину, али да није лако ни бити брат Русу.
– Знам колика је криза свуда, па и у Русији, међутим, када се има договор са богом, онда се не размишља превише о кризи. Све је у његовим рукама, и криза и радост и успех… – рекао је Николић.

Курир

Можда ти се свиди

Оставите коментар