Почетна » КАКО? Доловац: Показала сам да и даље могу да водим Тужилаштво!

КАКО? Доловац: Показала сам да и даље могу да водим Тужилаштво!

од admin
0 коментар

 Иако је све ово у складу са процедуром, спорно је што је јавност за данашње представљање будућег рада јако важне институције као што је тужилаштво, могла да сазна готово само случајно путем саопштења на сајту Државног већа тужилаца. Зашто није раније најављено ово представљање како би заинтересовани могли да присуствују, једно је од питања на које за сада нисмо добили одговор у Државном већу тужилаца, пише Инсајдер.

 

Да ће се представљање програма данас одржати, шира јавност сазнала је од Удружења тужилаца Србије.

Председница Удружења тужилаца Србије Лидија Комлен Николић за Инсајдер каже да Удружење, а ни шира јавност, није било упозната да је за данас планирано представљање програма кандидата за Републичког јавног тужиоца Загорке Доловац.

– Иако је представљање програма пред Комисијом у складу са процедуром, сматрамо да би било добро за друштво да је то учињено јавно. Заинтересованост и критички однос, стручне и опште јавности у односу на рад тужилаштва је велики, па самим тим друштво има право да зна какви су планови за будући рад тужилаштва и унапређење тог рада – истиче Комлен Николић за Инсајдер.

Она подсећа на недавни случај када је нова председница највише судске инстанце – Врховног касационог суда представила свој програм јавно.

– Јавно представљање програма тражила је стручна јавност, па је то и учињено. Стручна јавност, па и Удружење јавних тужилаца, у овом случају нису стигли да то затраже јер је одлука о данас заказаном представљању програма објављена на сајту Државног већа тужилаца за викенд – додаје Комлен Николић.

                                                                                       Lidija Komlen Nikolić FOTO: Printscreen/YouTube  

Подсећа и да се данас у Скупштини одржава седница о предлогу Владе за промену Устава у делу правосуђа.

– Данас је пажња јавности усмерена на скупштинску расправу о предлогу Владе РС за промену Устава, тако да данашње представљање програма кандидата за Републичког јавног тужиоца, далеко од очију јавности није добра порука и не указује на промену односа кад је у питању транспарентност рада тужилаштва – истиче Комлен Николић.

Доловац у програму: Надам се да ћу бити у могућности да надоградим претходно остварено

У међувремену, на сајту Државног већа тужилаца објављен је програм организације и унапређења рада јавног тужилаштва за период од 2022. до 2028. године кандидата Загорке Доловац.

У тексту на 70 страна наводи се између осталог да кандидат Доловац „верује да је својом сарадњом са другим државним органима и координацијом у спровођењу и заштити јавног интереса, демонстрирала капацитет и способност да успешно руководи Републичким јавним тужилаштвом и јавним тужилаштвом Републике Србије“.

– Надам се да ћу на тај начин имати бити у могућности да надоградим претходно остварено и још више допринесем владавини права и ефикасном раду правосуђа, односно стварању безбедније друштва за наше грађане, као и даљем напретку наше државе у приступању Европској унији – додаје се у закључку Плана Загорке Доловац који је објављен на званичном сајту ДВТ-а.

Новинари Инсајдера покушали су од вршиоца дужности секретара ДВТ-а Александра Малешевића да добију одговоре на питања због чега представљање кандидата није раније најављено како би заинтересовани имали времена да се пријаве и да присуствују, када су и како израбани чланови комисије, али је он рекао да нема одговор на то питање, да је на састанку и да питања буду послата мејлом.

Како се наводи на овом порталу, питања су послата уз молбу да што пре достави одговоре. Уједно је тражено и да Инсајдеру достави биографије чланова Комисије.

Пред ким Загорка Доловац представља програм

Из саопштења Државног већа тужилаца сазнаје се и састав Комисије пред којом је Загорка Доловац представила програм.

У питању је члан Државног већа тужилаца и тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић, бивши Републички јавни тужилац Слободан Радовановић и бивши специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радосављевић. Сва тројица су уједно и заменици Загорке Доловац. Чланови Комисије су још двојица професора, који се до сада нису истицали у јавности.

У питању су професор доктор Радован Вукадиновић и професор доктор Миодраг Рашковић.

Процес избора контролише ДВТ на чијем је челу Доловац

Процес избора Републичког јавног тужиоца, према закону, контролише Државно веће тужилаца на чијем челу се управо налази садашњи Републички тужилац и кандидат – Загорка Доловац.

Према Правилнику Државног већа тужилаца, састав Комисије за оцену стручности образује Државно веће тужилаца на чијем челу се управо налази Загорка Доловац.

Чланови се бирају гласовима већине чланова ДВТ-а. Комисију, како се наводи у Правилнику, чини пет чланова, од којих су три носиоци јавнотужилачке функције и два стручна лица.

Загорка Доловац од 2010. на челу РЈТ-а

До краја године Србија би требало да добије новог Републичког јавног тужиоца, јер мандат Загорки Доловац тада истиче. Подсетимо, у прошли петак, 28. маја, у поноћ је истекао рок за подношење пријаве на конкурс за место Републичког јавног тужиоца. У петак, скоро седам дана од затварања огласа, Државно веће тужилаца у саопштењу је навело да се на конкурс јавило још двоје кандидата, а да је још један „на сопствени захтев“ одустао од кандидатуре.

Загорку Доловац бирала је прво 2010. владајућа већина коју је предводила Демократска странка, а тада је као један од лидера опозиције Александар Вучић тврдио да је она „жути“ кадар па чак и функционер ДС-а. А онда ју је 2015. предложила тада владајућа већина предвођена СНС-ом, али је за њу гласала и опозиција у којој је била ДС.

За јавност, у чије име би као Републички јавни тужилац требало да ради, она је остала готово непозната, због чињенице да је избегавала комуникацију са медијима, па самим тим и са јавношћу.

Инсајдер/Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар