Почетна » ТО СУ СРБИ ОПЕТ УХАПСИЛИ НЕКОГ СВОГ ТЕРОРИСТУ: Ево шта је Тито рекао о хапшењу Драже Михаиловића!

ТО СУ СРБИ ОПЕТ УХАПСИЛИ НЕКОГ СВОГ ТЕРОРИСТУ: Ево шта је Тито рекао о хапшењу Драже Михаиловића!

од admin
0 коментар

Пре 69 година припадници ОЗНА-е ухапсили су вођу четника Драгољуба Дражу Михаиловића у околини Вишеграда, а на монтираном судском процесу он је осуђен и стрељан на непознатом месту

Пре 69 година припадници ОЗНА-е ухапсили су вођу четника Драгољуба Дражу Михаиловића у околини Вишеграда, а доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито, наводно је тада на Брионима рекао француским новинарима “да су то Срби опет ухапсили неког њиховог терористу”.

Чича Дража је био армијски генерал и начелник штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини, као и министар војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије у току Другог светског рата. Ухапшен је у околини Вишеграда 13. марта 1946. године, а суђење се одржавало од 10. јуна до 15. јула исте године.

Дража је, како многи историчари тврде на монтираном суђењу осуђен за велеиздају и као ратни злочинац, а казна је била смрт стрељањем, трајан губитак политичких и грађанских права као и одузимање целокупне имовине.

Foto: Miloslav Samardžic/Album đenerala Draže

Стрељан је на непознатом месту 17. јула 1946. године. Ни данас се не зна где је тачно његов гроб, а тренутно се пред Вишим судом у Београду води поступак за његову рехабилитацију.

Током Балканских ратова и Првог светског рата био је официр Српске војске у Краљевини Србији. После Априлског рата, Михаиловић је одбио да призна капитулацију југословенске војске и склонио се на Равну гору, где је основао покрет отпора против окупатора. Ипак, већ 1941. већину својих активности усмерио на уништење партизана, при чему је био принуђен да сарађује са окупаторима и квислиншким властима. Због тога је изгубио подршку западних савезника.

Према фотографијама које је Безбедносно-информативна агенција проследила Тужилаштву, у хапшењу Драже Михаиловића учествовало је 12 официра Озне.

На једној фотографији, припадници тадашњег Одељења за заштиту народа су у партизанским униформама, а на другој у четничкој гардероби, коју су облачили да би се убацили у редове Михаиловићевог покрета.

Foto: Album srpskih četnika generala Draže Mihailovića u 1000 slika

Међу документима који су достављени Тужилаштву јесте и писмо четничког команданта Николе Калабића тадашњем начелнику Озне Слободану Пенезићу-Крцуну, из фебруара 1945. године.

Та преписка би, после анализе историчара, могла да расветли део историје с краја Другог светског рата.

Према теоријама завере, Јосип Броз Тито је за време хапшења био на Брионима, а француским новинарима је прокоментарисао хапшење речима:

– То су Срби опет ухапсили неког свог терористу.

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар