Почетна » Тодоровић: Опозиција неће моћи да замењује контролоре на изборима

Тодоровић: Опозиција неће моћи да замењује контролоре на изборима

од Други Пишу
0 коментар

Републичка изборна комисија је у току изборног процеса прошле године допунила своје Упутство за предлагање лица у бирачке одборе за спровођење гласања на изборима за народне посланике тако што је омогућила да се чланови бирачких одбора у проширеном саставу, дакле они које предлажу подносиоци изборних листа, који се колоквијално називају и контролори, могу заменити, као и чланови сталног састава бирачких одбора, најкасније три дана пре дана гласања.

Тада је то образложено потребом да се попуни правна празнина у закону, јер је наиме Закон о избору народних посланика ту могућност прописао само за чланове бирачких одбора у сталном саставу, а није је изричито искључио за контролоре, односно чланове бирачких одбора у проширеном саставу, док је на другој страни стални и проширени састав бирачких одбора изједначио у правима и обавезама, а Републичку изборну комисију овластио да ближе уреди поступак предлагања контролора.

И заиста, правна празнина у закону постоји, а у прошлогодишњем изборном поступку се показала и потреба да се контролори које предлажу предлагачи изборних листа замене, јер су поједини одустајали из различитих, познатих и непознатих разлога.

РИК је јуче своје допуњено упутство у том делу изменио тако да се “контролори“ који су једном именовани у проширени састав више неће моћи да замене, па тако, ако неко од њих одустане предлагач листе који га је предложио у проширени састав бирачког одбора остаје без контролора.

Искуство је показало да одустају углавном контролори опозиције. То се сада правда правним разлогом да се врши усклађивање са законом, што не стоји, јер закон не забрарњује да се контролори замењују најкасније три дана пре дана гласања, а сем тога сам РИК је лане, по тој логици, донео допуну упутства која је супротна закону, па су избори спроведени са бирачким одборима у незаконитом саставу на свим бирачким местима где су замењени контролори, што је онда одговорност РИК-а за озбиљну и масовну незаконитост у изборном поступку из кога је произишао садашњи састав Народне скупштине.

Други разлог који је наведен јесте да је било много захтева да се замене контролори, па се више није знало ко је у проширеном саставу бирачког одбора ко није.

Овај други разлог је фактичке природе, и заиста је излишан сваки коментар. Јер чак и да је то тако, да је заменивање контролора масовно, модерно доба и државни ресурси омогућавају да се у томе сачува апсолутни ред.

У противном закључак је да су органи за спроводјење избора, на челу са РИК, неспособни да тај ред обезбеде, што је неприхватљив, а коначно и нетачан закључак. Јер, ред се може успоставити без особитих потешкоћа у томе.
Успостављање реда на штету равноправности подносилаца изборних листа у могућности контроле изборног процеса је такође неприхватљиво из више, што правних, што политичких разлога.

Оно што потенцијални предлагачи изборних листа треба да знају јесте да своје контролоре неће моћи да замењују као прошле године, па ако дође до масовнијег одустајања опозиционих контролора, а разлоге, дабоме, не треба унапред нагађати, опозиција може у значајној мери да буде осујећена у контроли изборног процеса.

Јовица Тодоровић
потпредседник Народне странке и члан РИК

Можда ти се свиди

Оставите коментар