Почетна » Тома Николић: Зарекао сам се, нећу да правим нову странку

Тома Николић: Зарекао сам се, нећу да правим нову странку

од admin
0 коментар

Председник Србије Томислав Николић каже за „Блиц” да нема намеру да напушта Српску напредну странку, нити ће на јесен направити своју политичку партију.

Ово је први пут да председник Николић у јавности говори о могућности да изађе из СНС.

– Ја сам се зарекао да никада више нећу бити члан ниједне политичке странке осим Српске напредне странке – каже председник Николић за „Блиц”.

Он додаје и да никад не би урадио ништа што би штетило лидеру СНС и премијеру Александру Вучићу.

– Никоме више не бих помогао да оствари политички успех осим Александру Вучићу – додаје Николић, у првој изјави за „Блиц” после више од три године.

Незадовољни из СНС
Спекулације да Николић хоће да поцепа СНС трају месецима уназад. Према тим информацијама, најближи сарадници Николића траже од њега да се одвоји од Вучића јер су незадовољни како својим статусом у странци тако и прозападном политиком коју Вучић води.

Тако они незадовољни Вучићем који раде у Председништву Србије наводно имају у свој поздрав: Видимо се кад дођемо на власт!

Али, све је кулминирало када је Николић одбио да потпише закон о продаји државних непокретности јер је неуставан!

У образложењу је Николић оптужио ауторе закона да су политичарима и тајкунима наместили могућност да купе државне виле и станове на најелитинијим локацијама у Београду уз попуст до 25 одсто.

Овај потез Николића оцењен је као напад на људе блиске премијеру.

Николићев сарадник са дипломатама САД

Иако Томислав Николић тврди да неће да оснива нову странку, постоје и незваничне информације које упућују на нешто сасвим друго. Према њима, председник је недавно послао једног од својих сарадника да с представницима САД поразговара на тему како Америка види могућност да Николић напусти СНС и направи своју партију. Од америчких дипломата је Николићев сарадник добио одговор да „САД нису адреса за питања оснивања нових политичких странака у Србији”.

Враћање овог закона Скупштини само је додатно поткрепило приче да шеф државе оснива нову странку. С друге стране, Вучић је овај поступак Николића мирно прихватио.

– Имам пуно поверење у Николића. Уверен сам да му ни на крај памети није да оснива било какву странку – рекао је тада Вучић.

Све њихове разлике

Николић и Вучић улажу много напора да у јавности покажу како је све у реду у њиховом односу. Али не могу да сакрију да је све више тема око којих се разилазе. Најозбиљнија тачка разлаза је Николићева платформа за Косово, која се потпуно разликује од преговора Београда и Приштине. Даље, Николић је више ‘проруски‘, а Вучић ‘прозападни‘ политичар. И на крају, али не небитно, Николић навија за Партизан, Вучић за Звезду.

Политички пут Томислава Николића

1990. – у политику ушао као члан Народне радикалне странке
1991. – с Војиславом Шешељом прави Српску радикалну странку
2008. – напушта СРС и формира СНС
2012. – даје оставку на место председника СНС

Светомир Марјановић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар