Почетна » Српска напредна странка одлучила да њени функционери учествују у дебатним емисијама на телевизији Н1 Трик напредњака да глуме дебате

Српска напредна странка одлучила да њени функционери учествују у дебатним емисијама на телевизији Н1 Трик напредњака да глуме дебате

од admin
0 коментар

 

Међутим, чињеница да су долазак условили захтевом да у студију буду само са онима који излазе на изборе, огољује тај њихов трик, сматрају саговорници Данаса коментаришући одлуку СНС да учествује у дебатним емисијама на телевизији Н1 на којој се годинама својевољно нису појављивали.

Током изборних кампања већина политичара напрасно постаје доступнија медијима и новинарима, али се после изборног дана та пракса врло брзо промени и врати на старо.

Тако је овог пута због кампање за изборе 21. јуна СНС донела одлуку да ипак њени функционери учествују у емисијама на телевизији Н1, али у оним у којима гостују учесници избора, док са представницима странака које неће на изборе напредњаци неће да разговарају.

50 секунди на Н1

До сада су гости Н1 били заменик градоначелника Београда Горан Весић, који је у емисији „360 степени“ разговарао са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем, затим потпредседница СНС Марија Обрадовић, која је ставове у „Инсајдер дебати“ разменила са кандидатом за посланика листе УДС Ненадом Константиновићем, док је посланик СНС Владимир Орлић у „Прессингу“ разговарао са чланом Председништва ПСГ Павлом Грбовићем.

Као додатак новој медијској стратегији јуче је и председник СНС Александар Вучић боравећи у Смедеревској Паланци новинарки Н1 рекао да је одлучио и да се СНС рекламира на тој телевизији, због чега ће, како је рекао, „многи да се секирају“. Према његовим речима, бар 50 секунди ће се на тој телевизији видети нешто другачије.

Политички предатори

Павле Грбовић ње зачуђен што су напредњаци прихватили да учествују у емисијама на Н1.

– Реч је о политичким предаторима који не могу да допусте да не заузму положај на макар једној територији. Да не могу против своје природе говори и да током ванредног стања нису могли да истрпе ни лупање у шерпе већ су нам дошли у куће и на кровове наших зграда, тако да је јасно да не можемо, али пре свега да не треба да избегавамо суочавања са њима – поручује Грбовић за наш лист.

Када је реч о дуелу са Орлићем, он наводи да је било евидентно да немају одговоре на важна питања и да објективно вођење емисије њима представља велики проблем.

– Управо зато је господин Орлић посегнуо за креативним одговорима попут оног да је сексуално насиље над Маријом Лукић спроводио члан ДОС-а, а да сам ја крив што у периоду када сам имао 11-19 година нисам формирао надзорни одбор који контролише изборни процес – каже Грбовић.

Новинарка недељника Време Јована Глигоријевић подсећа да су поједини функционери СНС и раније долазили на Н1 попут Милована Дрецуна или Мирослава Лазанског, али да су највише позиционирани врло упадљиво одбијали то.

– Знајући СНС, сада глуме да поштују медијски плурализам, па зато долазе. Мене више брину критике на рачун Н1 што их позива. Прво, треба да их зову, јер је ред да им неко постави питања која им не иду „низ длаку“. Друго, право да уређује Н1 има само уредништво Н1. И треће, Н1 је током кампање у мониторингу РЕМ током кампање и мора да пази на једнаку заступљеност – указује Глигоријевић за Данас.

Старе навике

Док политички консултант Ђорђе Беламарић констатује да је на медијској сцени очигледна подела на режимске медије и оне који то нису, и не само у уређивачкој политици већ и у публици која их гледа или чита.

– Због потреба кампање и због потребе да се обрате и публикама које не прате режимске медије они су одлучили да се појављују на једној од тих телевизија. Уочава се и велика промена њиховог понашања и наратива у тим медијским наступима у односу на понашање и наратив у режимским медијима. Ипак, иако се посебно припремају за ове наступе, очигледно је да не могу да се ослободе навике да упадају у реч, да без аргумената и изношењем нетачних информација нападају политичке противнике, да избегавају одговоре на непријатна питања – наводи он.

Према његовим речима, било би интересантно упоредити понашање представника режима на РТС-у или Пинку, али и новинара који би евентуално водили те емисије, када би ти медији позвали опозиционе политичаре у своје емисије.

Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије, сматра да је жалосно што смо уопште дошли у такву позицију да годинама нису могуће нормалне дебате представника опозиције и власти. Он кривца за такву политичку и медијску, и уопште јавну сцену види у Александру Вучићу и његовим следбеницима, а и нама свима што смо се погнули кичму и трпимо.

Заробили нас и понизили

– Одлука Вучића да се његови епигони коначно одазову позивима Н1 да гостују у емисијама је, чини ми се, у склопу предизборне тактике коју му за велике паре осмишљава тим стручњака. Шаље се, наиме, порука како они, ето, јесу за отворени дијалог и расправу, али већ сама чињеница да су долазак условили захтевом да у студију буду само са онима који излазе на изборе, огољује тај њихов трик, а и девалвира професионалну жељу новинара Н1 да својим гледаоцима изборе представе са свих страна. Наиме, и они који бојкотују изборе, ако већ нису за Републичку изборну комисију релевантни, јесу за медије и грађане с правом гласа, и без њих јавна дебата није комплетна – каже Бодрожић.

Како додаје, пре него што су напредњаци заробили медије и урушили нормалну јавну дебату политичари су трчали на позиве великих телевизија и није им сметало да у студију буду са политичким противницима или неугодним аналитичарима, новинарима, професорима и разним јавним личностима, који су такође без великог страха износили своје погледе на друштвену и политичку ситуацију.

– Сада морамо да молимо неког Орлића да дође на јавни мегдан и још да му испуњавамо жеље ко ће му седети с друге стране и трудимо се да га не ометамо док он омета саговорника. Кажем, жалосно је како су нас заробили и понизили – закључује Бодрожић.

Весићеви погрешни подаци

Горан Весић је у емисији „360 степени са Браниславом Шовљанским“ тврдио да никада раније није позиван у емисије Н1. „Постоје и такви медији, на којима владајућа странка не добија простор и нема приступ“, тврдио је заменик градоначелника Београда гостујући на Н1. Али према евиденцији директора програма Југослава Ћосића, Весић је у ударну емисију, „Прессинг“, позиван редом 15. маја 2016, затим 14. октобра 2017, те 11. маја 2019. Члан Председништва СНС изнео је и тврдње да његове страначке колеге из Шапца нико никада није звао да гостују у емисијама телевизије коју финансира град Шабац. На то је реаговала новинарка Антонела Риха. „Каже Весић да се на ТВ Шабац за пет година није појавио нико из СНС. Пошто сам радила за ту ТВ 2016. и 2017, могу да сведочим да сам небројено пута звала чланове СНС у емисију „Нецензурисано“ и ниједном нису хтели да дођу. За то време Зеленовић као градоначелник је био два пута“, навела је Риха на Твитеру.

Лидија Валтнер    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар