Почетна » ТС: Измене правила финансирања кампање без јавне расправе

ТС: Измене правила финансирања кампање без јавне расправе

од admin
0 коментар

 

„Јавна расправа о било којој измени закона која битно мења пропис је законска обавеза. Није забрањено да се пре отварања јавне расправе у Србији нацрти шаљу на мишљење међународним организацијама, али то није целисходно. Наиме, ако ће се нацрт на основу јавне расправе мењати, онда би поново требало затражити мишљење међународне организације, јер претходно неће бити валидно“, навели су из ТС у саопштењу.

Међутим, како су додали – у пракси се показало да када међународна организација да зелено светло за нацрт, онда Влада не жели да тај нацрт мења.

„У најмању руку, као што се небројено пута показало, добијено позитивно мишљење из иностранства се користи као изговор за неприхватање добрих предлога који стижу од заинтересованих домаћих актера“, казали су из ТС.

У саопштењу су подсетили да се у вести о урађеном нацрту закона о финансирању политичких активности каже да се најзначајније измене односе се на смањење максималног износа који физичка и правна лица могу да донирају странкама, као и на увођење обавезе учесницима избора да пре гласања поднесу Агенцији за спречавање корупције прелиминарни извештај о трошковима кампања.

Додали су да се у тој вести наводи и да је у току и рад на изменама Закона о избору народних посланика, Закона о председнику и Закона о локалним изборима.

„Ништа од овога није могуће проверити на било ком званичном сајту. Нема је на сајту Владине Радне групе, сајту Министарства финансија, као ни Агенције“, наводе из ТС.

Како су додали, та радна група Владе је у фебруару 2021. године организовала консултације са невладиним организацијама које прате изборни процес, када је затражила мишљења поводом препорука ОДИХР након последњих парламентарних избора.

ТС се том позиву одазвала, како наводе, доставили су своје предлоге али никакве повратне информације није било.

„Најава да је нацрт измена Закона већ припремљен и упућен на давање мишљења ОДИХР указује да јавна расправа о овим важним изменама уопште неће бити организована или да ће бити организована само форме ради, а без жеље да се сва питања детаљно размотре пре упућивања у даљу процедуре“, оценили су.

ТС је подсетила да се поводом изборних услова већ води дијалог између представника политичких странака, са учешћем и без учешћа европских парламентараца, а једно од питања која ту треба расправити јесте – боље уређење система за финансирање кампање.

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар