Почетна » ТУЖИ ДРЖАВУ ЗБОГ НЕЗАКОНИТОГ ПРИТВОРА Тражи одштету 1,5 милиона евра

ТУЖИ ДРЖАВУ ЗБОГ НЕЗАКОНИТОГ ПРИТВОРА Тражи одштету 1,5 милиона евра

од admin
0 коментар

Угљеша Гргур, власник бивше агенције „Гвозден“, ухапшен 2008. заједно са Гораном Кнежевићем, па ослобођен кривице 2013. године

ПРЕД већем Вишег суда у Новом Саду, којем је председавала судија Љиљана Судар, јуче је одржано прво рочиште по тужби Угљеше Гргура против државе Србије. На име материјалне и нематеријалне штете власник некадашње Агенције за обезбеђење „Гвозден“ тражи готово 170 милиона динара, или око милион и по евра!

Гргур је заједно са бившим градоначелником Зрењанина Гораном Кнежевићем и још неколико особа, које су, како се тада тврдило, чиниле „грађевинску мафију“, ухапшен у октобру 2008. У притвору је провео годину дана, да би као и Кнежевић и остали правоснажним пресудама из априла 2013. био ослобођен било какве одговорности.

– Опште је познато да је то било политичко хапшење, које је иницирао Бојан Пајтић да би се, не бирајући средства, обрачунао са Кнежевићем са којим је био у сукобу. Жртве смо ни криви, ни дужни били и ја и још неколико људи – изјавио је Угљеша Гргур.

Његова агенција је стално запошљавала више од 30 људи и остваривала чисту добит од око осам милиона динара годишње. После хапшења, клијенти су почели да је напуштају. После извесног времена је и угашена.

– С обзиром на то да се монтирани процес против мене водио пред Специјалним судом, ни после изласка из притвора није ми дозвољено да радим и покушам да је спасем – рекао је Гргур, који се на суду појавио без правног заступника, уз коментар да је сам победио Специјални, па ће победити и новосадски суд.

Висину одштете, коју тражи од државе, утврдили су вештаци. Око милиона евра је директна материјална штета, коју је имао због губитка послова у агенцији, а пола милиона Гргур потражује на име претрпљене нематеријалне штете.

– У кућу ми је упало десетак полицајаца, а два пута толико је чекало у просторијама моје агенције, у коју су ме одвели – навео је Гргур. – Ухапшен сам као најгори криминалац, а успут сам на радију у полицијским колима чуо да сам члан удружене злочиначке организације!

Наставак процеса у Вишем суду у Новом Саду заказан је за 15. јун.

ХТЕО НАГОДБУ

ПО добијању правоснажне ослобађајуће пресуде Гргур се, како је јуче изјавио, обратио одговарајућој комисији Министарства правде, с предлогом да буде обештећен без суђења.

Пошто одговор није добио више од годину дана, одлучио је да пресавије табак и, ипак, тужи државу.

САМИЦА ЗА ХАГ
ГРГУР је испричао да је дан после хапшења у Зрењанину, пребачен у притворско одељење Специјалног суда у Београду и смештен у самицу из које је у Хаг испоручен Радован Караџић. – Сутрадан сам саслушан и пребачен у чувену ћелију „Четири кеца“, у којој је некад био смештен Слободан Милошевић, а мене су дочекали један припадник „земунског клана“, један вехабија и осумњичени за ратне злочине – навео је Гргур.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар