Почетна » У Београду и званично формиран Савез за Србију

У Београду и званично формиран Савез за Србију

од admin
0 коментар

У Београду је јуче и званично формиран Савез за Србију. На иницијативу бившег градоначелника Драгана Ђиласа, савез је формирало девет опозиционих партија и покрета. Савез неће имати једног председника, већ председништво у коме ће се на месец дана ротирати представници свих оснивача, а одлуке ће бити усвајане консензусом.

Савез за Србију данас су формирале: Народна странка, Демократска странка, покрет Двери, Здрава Србија, Левица Србије, Заједно за Србију, Покрет за преокрет, Покрет Отаџбина и Удружени синдикати Србије Слога.

Оснивачка скупштина одржана је у београдском Центру Сава.

Оснивачи Савеза за Србију оценили су, поводом званичног формирања тог опозиционог блока, да политичка сцена у Србији „више није иста“ и да сада „сви опозициони бирачи имају наду да може доћи до промена“.

У заједничкој изјави поводом јучерашње оснивачке скупштине Савеза за Србију, лидери тог опозиционог блока су навели да се нису окупили само да би сменили власт коју предводи председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић већ да би „сменили политику понижавања сви грађана Србије“.

„Зато смо прешли са речи на дела и договорили се око 30 програмских тачака од чијег спровођења зависи нормалан живот сваког грађанина. Борба против политике сиромаштва коју спроводи актуелна власт, слободни избори, независни медији, инвестирање у домаћу привреду, мере за подстицај наталитета и подршку породицама, испитивање порекла имовине и питање Косова и Метохије – ту нема места нашим идеолошким разликама. То даје наду да у Србији може доћи до промена“, стоји у изјави.

Лидери странака су јуче у Сава центру рекли да оваквим окупљањем желе да грађанима понуде алтернативу актуелне власти, алтернативу која жели да, како су рекли, мења Србију.

Они су позвали све остале партије, покрете и грађане који мисле слично да им се придруже.

Ђилас: Почели смо да градимо просперитетну кућу

Некадашњи градоначелник Београда Драган Ђилас позвао је све појединце, странке и организације да се прикључе савезу, и да заједно направе земљу какву желе.

„Почели смо да градимо једну кућу која је просперитетна. Није доста нас 10, потребно је да се окупе сви појединци. Људи прикључите нам се, дајте да заједно радимо, оставите приче о мандатима, о позицијама, додјите да направимо земљу какву желимо“, рекао је Ђилас.

Лутовац: Програмске разлике тек кад се створи демократска држава

Председник ДС Зоран Лутовац рекао је да разлике међу чланицама савеза нису битне, већ је битно да слушају грађане Србије и да нормализују свакодневни и политички живот.

„Једино широк савез може бити савез, а све остало су идеолошке или програмске коалиције. Ми живимо у претполитичко доба, нису битне разлике, битно је то што нас обједињује, а обједињајује нас то што желимо да направимо државу у којој можемо да показујемо своје посебности и разлике“, рекао је Лутовац.

Он је додао да ће разлике и програмске коалиције доћи на дневни ред, тек када се створи демократска држава.

Обрадовић: Нисмо савез против било кога, већ савез за Србију

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да сада грађани имају могућност да бирају између уједињене власти и уједињене опозиције.

„Грађани имају јасну алтернативу сада, да бирају између актуелне уједињене власти и уједињене опозиције“, рекао је Обрадовић и додао да они нису Савез против било кога, већ Савез за Србију.

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да чланови Савеза морају да буду солидарни, да са вером у достојанствену државу и „шведску Србију“ направе нешто због чега се неће стидети сутра да погледају у очи својој деци.

Лидери Здраве Србије и Покрета за преокрет, Милан Стаматовић и Јанко Веселиновић, истакли су да је први задатак за који морају да се изборе стварање услова за фер и демократске изборе.

Председник покрета „Отаџбина“ са Косова и Метохије Славиша Ристић рекао је да су они одлучили да приступе савезу јер у једној од 30 тачака, око којих су се окупили, јасно пише да ће се поштовати Устав Србије и Резолуција УН 1244 и међународно право и да ће се противити било којем акту који би за последицу имао афирмацију међународног субјективитета, укључујући чланство у УН „такозване државе Косово“.

Веселиновић: Борба за права радника

Председник Удружених синдиката „Слога“ Жељко Веселиновић рекао је да они приступају савезу јер желе да се бора за права радника, који су данас обесправљени.

На скупу у Центру „Сава“ говорили су и писац Љубивоје Ршумовић, редитељка Јелена Балашевић, председник Левице Србије Борко Стефановић, градоначелник Шапца и лидер Заједно за Србију Небојша Зеленовић.

 

(N1)

Можда ти се свиди

Оставите коментар